Home Het Experiment: Geld geven maakt gelukkig

Het Experiment: Geld geven maakt gelukkig

Door Carolien van Welij op 04 januari 2018

Cover van 01-2018
01-2018 Filosofie magazine Lees het magazine
Je vindt een briefje van twintig euro in je winterjas. Koop je een cadeau voor jezelf of geef je het geld weg?

Experiment

Geld geven aan een ander maakt gelukkiger dan dat bedrag aan jezelf besteden.

Zelf voorspellen mensen niet dat geld weggeven aan een ander ze gelukkiger zal maken – dat vond ik het verrassendste. Onze intuïties kloppen niet’, vertelt de Canadese sociaal psycholoog Lara Aknin, die in Nederland was om de Ruut Veenhoven Award in ontvangst te nemen, die ze kreeg voor haar onderzoek naar de relatie tussen geluk en geld uitgeven. ‘Dat je gelukkig wordt door anderen te helpen, zullen veel mensen herkennen’, vervolgt Aknin. ‘Maar als je specifiek over geld spreekt, denken mensen gelukkiger te worden als ze het bedrag aan zichzelf besteden: aan rekeningen of een cadeau voor jezelf. Die uitkomst vind ik frustrerend: als we zouden weten wat de emotionele beloningen zijn van geld besteden aan anderen – aan een goed doel, aan een cadeau voor je partner – zouden we het vaker doen. Tegelijkertijd vind ik het mooie ervan dat we dus meestal iets geven in het belang van de ontvanger en niet voor ons eigen welbevinden. We weten dat in het algemeen je geluksgevoel minder groot is als je uit eigenbelang schenkt: vanwege een belastingvoordeel, om een goede indruk te maken op anderen of om zelf gelukkiger te worden. Altruïstische redenen zorgen voor een groter geluksgevoel. De bedragen hoeven overigens niet groot te zijn: vijf euro voor een goed doel, of iemand op koffie trakteren laat al een verschil zien. Als jonge ouder ben ik vooral benieuwd hoe we het beste kinderen kunnen laten ervaren dat geven aan anderen belonend is – op zo’n manier dat geven een gewoonte wordt.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer