Home Het Experiment: Een duurzame uitvaart?

Het Experiment: Een duurzame uitvaart?

Door Carolien van Welij op 20 augustus 2018

Het Experiment: Een duurzame uitvaart?
Cover van 09-2018
09-2018 Filosofie magazine Lees het magazine

Cremeren of begraven? De uitvaartbranche wil graag een extra mogelijkheid bieden die duurzamer kan zijn: resomeren.


Illustratie: Bas van der Schot

EXPERIMENT
De milieu-impact van resomeren ligt lager dan die bij begraven en cremeren.

Resomeren wordt wel vergeleken met cremeren’, vertelt techniekfilosoof Jan Peter Bergen. ‘In plaats van een lichaam te verbranden wordt het opgelost in een vloeistof. Onderzoeken laten zien dat resomeren een stuk milieuvriendelijker is dan begraven of cremeren. Daar kun je wel kanttekeningen bij plaatsen. Als je bij crematie bijvoorbeeld de kist hergebruikt – zoals bij resomeren – wordt het verschil in milieu-impact al kleiner.

Het technische proces van resomeren kan griezelig of zelfs onwaardig klinken. Een lichaam oplossen in een basische vloeistof roept associaties op met de maffia. En het idee van afvalwater dat overblijft heeft iets weerzinwekkends. Maar als je weet wat balseming inhoudt of wat er precies gebeurt bij cremeren, besef je dat ook daar delen van het lichaam tot een soort “afval” verworden. Meestal zijn we ons niet bewust van wat er achter de schermen gebeurt.

Opvallend is dat de scheiding tussen de doden en de levenden in de publieke ruimte door de secularisatie sterker is geworden. Vroeger passeerden we de doden elke zondag op de kerkhoven; nu liggen crematoria en begraafplaatsen aan de rand van de stad. Daardoor zijn die vaak slecht bereikbaar met het openbaar vervoer. Want vergeet niet: de grootste impact op het milieu hebben het vervoer, eten en drinken rondom de ceremonie – en niet zozeer het bezorgen van het lijk.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer