Home Het Experiment: De wereld verbeteren? Doe dan net als anderen

Het Experiment: De wereld verbeteren? Doe dan net als anderen

Door Carolien van Welij op 22 november 2017

Het Experiment: De wereld verbeteren? Doe dan net als anderen
Cover van 12-2017
12-2017 Filosofie magazine Lees het magazine

We stappen nog steeds massaal in het vliegtuig en eten nog te veel kilo’s vlees per jaar. Hoe kunnen we mensen motiveren anders te handelen?
 

Experiment

Meer hotelgasten gebruiken hun handdoek nogmaals als een bordje hen erop wijst dat 75 % van de vorige gasten van die kamer dat ook deed.

Illustratie: Bas van der Schot

‘Klimaatverandering is een probleem van gigantische proporties. Toch is er weinig motivatie om er iets aan te doen. Dat is heel paradoxaal’, zegt filosoof Anne Polkamp, die onderzoek doet naar individuele verantwoordelijkheid in situaties waarin mensen samen schade veroorzaken, zoals bij moderne slavernij en klimaatverandering. ‘Zelfs voor kleine veranderingen, zoals het gebruik van een herbruikbare waterfles, is de motivatie klein. Daarom is dit soort experimenten zo interessant. Als je in een hotelkamer een bordje plaatst met een tekst als: “Help het milieu te redden. U kunt uw respect voor de natuur laten zien door uw handdoek te hergebruiken”, zullen relatief weinig mensen dat doen. Je kunt beter benadrukken dat andere gasten hun handdoek nogmaals gebruikten, en er is nóg meer effect als er staat dat gasten die in die specifieke kamer sliepen dat deden.
 
Zo’n experiment bevestigt dat alleen de feiten niet motiveren. Het gedrag van anderen en hoe je wilt overkomen op anderen spelen een veel grotere rol. Daarbij laat het experiment zien hoe irrationeel die psychologische mechanismen zijn. Dat is niet iets moois van de mens, maar het is wel belangrijk om onze berichtgeving en campagnes daaraan aan te passen.
 
We moeten dus niet benadrukken dat we zoveel vliegen, maar positieve aandacht geven aan de mensen die het juiste voorbeeld geven. In het boek Beyond Flying komen bijvoorbeeld klimaatwetenschappers aan het woord die uitsluitend nog met de trein naar conferenties gaan. Dat zijn inspirerende verhalen. Je hoopt dat er een nieuw taboe zal ontstaan op vlees eten, vervuiling of energieverspilling.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer