Home Het Experiment: Besparen of verspillen?

Het Experiment: Besparen of verspillen?

Door Carolien van Welij op 25 april 2019

Het Experiment: Besparen of verspillen?
Cover van 05-2019
05-2019 Filosofie magazine Lees het magazine


Beeld: Bas van der Schot

‘Alexa, turn on the lights’. Met een slimme speaker is zo’n spraakcommando genoeg om de lampen in huis aan te laten springen. Handig, toch?

Experiment: Wat gaat er schuil achter de technologie van kunstmatige intelligentie? Onderzoekers maakten een anatomische kaart van de benodigde grondstoffen, menselijke arbeid en data.

Als we op het punt staan om een slim apparaat in huis te halen, zouden we stil moeten staan bij het planetaire verhaal dat erachter ligt’, zegt filosoof en literatuurwetenschapper Miriam Rasch: ‘“Anatomy of an AI system”, een wetenschappelijk artikel in een bijzondere vorm, maakt je daar bewust van. Het bestaat uit een essay en een gedetailleerd schema dat de processen zichtbaar maakt die nodig zijn voor het gebruik van een slimme speaker, de Amazon Echo. Het schema geeft in één oogopslag inzicht in de gelaagdheid van samenhangende problemen: vervuiling van de leefomgeving bij het delven van grondstoffen, het dagelijks lijden van de mensen die werken in de fabrieken en mijnen, en al die problemen rondom privacy en data surveillance. De posthumanistische filosoof Donna Haraway benadrukt in haar werk eveneens die verbondenheid van alles wat zich op deze aardbol afspeelt. De fabricage van technologie staat niet los van mensen, dieren, planten, bacteriën en de rest van de natuur – het is één groot ecosysteem. 

“Anatomy of an AI system” maakt een koppeling tussen het persoonlijke moment dat je een slim apparaat gebruikt en het grote verhaal daarachter. Zo leer je met een planetaire blik te kijken en wordt de discrepantie in de tijd zichtbaar: met je stemcommando bespaar je een paar seconden ten koste van grondstoffen die al miljoenen jaren oud zijn.’

 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.