Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 3/2019

Haemin Sunim: ‘Liefde is een staat van niet-weten’

Alexandra van Ditmars
Interviewer & schrijver

Haemin Sunim brak door met de bestseller Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt. Onlangs publiceerde de Koreaanse boeddhistische monnik zijn tweede boek: Houden van dingen die niet perfect zijn, over compassie voor jezelf en anderen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Martin Dijkstra

 

Wat kan ik weten?

‘We kunnen weten dat alles in verbinding met elkaar staat. Vaak vergeten we dat. Neem de kop muntthee die voor me staat. Dat is geen “losse” kop thee, zoals we vaak denken. Het is een object dat afhankelijk is van tal van andere elementen. Als je echt goed naar je kop thee kijkt – wat veel mensen nooit doen – zie je dat vrij snel. Zo zit er water in het theeglas. Dat betekent dat er ook ergens regen moet zijn, en daarom ergens een wolk, die weer bestaat dankzij de zon. Dan zijn er nog de muntplukkers, de verpakkers en de vervoerders. En zonder de ober had deze thee niet voor me gestaan, en die ober had weer niet bestaan zonder zijn ouders... Als je bewust kijkt naar wat er voor je neus staat, zie je dat in elk object veel elementen zitten, die allemaal verbonden zijn.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden