‘Ik ben erg geïnteresseerd in het boeddhisme’, vertelt Michel Foucault aan de leermeester die hem ontvangt in het zenklooster in Uenhhara (Japan), ‘maar dat is niet de reden dat ik gekomen ben. Het meest geïnteresseerd ben ik in de manier waarop er rondom een zentempel wordt geleefd, dat wil zeggen in de zenpraktijk, de oefeningen die worden gedaan, de regels die worden gevolgd.’ Zijn onderzoek naar de grenzen van de westerse kennis maken hem als vanzelf nieuwsgierig naar andere culturen en andere tradities.
Het mediteren zelf vindt Foucault erg moeilijk. Hij krijgt aanwijzingen hoe hij moet zitten, hoe hij moet ademhalen, maar voordat hij het enigszins onder de knie heeft, wordt hij uit zijn concentratie gehaald door een klokje dat het einde van de oefening aankondigt.
Meditatie is een techniek die van oudsher door vele denkers werd beoefend. Pythagoras en Plato mediteerden dagelijks en Schopenhauer was een groot bewonderaar van het boeddhisme. Maar er bestaat ook een meer westerse variant van de meditatie: het gedachte-experiment van Descartes beschreven in Meditaties over de eerste filosofie. Meditatie door inspanning, in plaats van meditatie door ontspanning, zoals René Gude verderop in dit nummer stelt.
Je terugtrekken uit de beslommeringen van alledag en je geest vrijmaken voor introspectie – dat is de essentie van beide vormen van meditatie: of je nu op zoek bent naar heldere ervaring of heldere kennis. Het ideale moment voor deze filosofische grote schoonmaak is natuurlijk de zomer. Daar kun je dan een heel jaar lang plezier van hebben.
Dit artikel is exclusief voor abonnees
Grote schoonmaak
Door Daan Roovers op 24 juni 2014
Relevante berichten
Paul Teule (HTF): ‘Wij plaatsen de filosoof midden in het werkveld’
De Hogeschool voor Toegepaste Filosofie (HTF) leert studenten om filosofie in de praktijk te brengen, vertelt onderwijsdirecteur Paul Teule.
Boekenkast oktober 2024
De redactie signaleert elke maand de boeken die filosofisch het meest opvallen. Dit keer: van leren leven tot vervangbare vrouwen.
Kan een eenling zich thuis voelen in de massa?
Martijn Meijer vindt het niet makkelijk om in de menigte zichzelf te zijn. In een shortread zoekt hij hulp bij de flaneur van Baudelaire.
In een whodunit heeft de schrijver het altijd gedaan
Moordverhalen gaan niet over moord maar over denken, ontdekte Thomas Velvis toen hij verslingerd raakte aan detectives.