Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 1/2021

Geest van wanorde en harmonie

Koen Schouwenburg

De Fransman Paul Valéry en de Oostenrijker Stefan Zweig schreven in het interbellum begeesterd over de crisis en toekomst van Europa. We plukken nog steeds van hun ‘langzaam gerijpte vrucht’.

In november 1918 mocht de Eerste Wereldoorlog afgelopen zijn, met de vrede kwam een economische en ook intellectuele crisis: hoe was het mogelijk dat het beschaafde Europa zichzelf vier jaar lang in het verderf had gestort? De Franse dichter en essayist Paul Valéry (1871-1945) verwoordt in De crisis van de geest, een bundeling van drie essays die nu voor het eerst in een Nederlandse vertaling zijn uitgebracht, treffend het heersende gevoel in Europa na de Vrede van Versailles. ‘Een buitengewone huivering is door het merg van Europa gegaan,’ schrijft Valéry in het titelessay, dat uit 1919 stamt. Het eens zo gecultiveerde Europa is ontgoocheld door de massale slachting en de vele verwoestingen. En het continent dat zo prat ging op zijn superieure beschaving was zelf verant­woordelijk voor de barbarij.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden