Home Geboeid

Geboeid

Door Coen Simon op 26 februari 2021

Geboeid
Cover van 03-2021
03-2021 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Ik had net op teletekst gelezen dat het vertrouwen in de media afgelopen jaar was gegroeid toen ik in Villamedia las dat Geertjan Lassche, de maker van het televisieprogramma #Frontberichten, was uitgeroepen tot Journalist van het Jaar 2020. Volgens jurylid Dolf Rogmans liet het programma zien wat ‘de meerwaarde van journalistiek’ is: ‘daar komen waar de crisis echt plaatsvindt, waar de strijd wordt gestreden, waar we kennis van moeten nemen om de situatie goed te kunnen inschatten.’

Maar als #Frontberichten iets liet zien dan is het dat de journalist het afgelopen jaar juist niet daar kwam ‘waar we kennis van moeten nemen om de situatie in te schatten’. Immers, aldus opnieuw de jury, ‘ook hij zat opgesloten thuis.’ Dus moest de kijker het doen met vlogs uit (wéér de jury) ‘de vuurlinie’ van de ic’s.

Maar was daar de vuurlinie? Was daar de crisis? In Villamedia vraagt de laureaat zich af of zijn programma hervat moet worden: ‘Elke ochtend en elke middag, als de cijfers van het RIVM binnenkomen maak ik de afweging, moet het er weer komen? Daarvoor moet het eerst weer echt crisis zijn.’ De Journalist van het Jaar 2020 denkt blijkbaar nog steeds dat de coronacrisis zich op alleen op ic’s afspeelt.

De filosoof van het jaar 380 (v.C.), waarschuwde al voor programma’s als #Frontberichten. Plato schreef toen de beroemd geworden ‘allegorie van de grot’, het prototype van onze televisie: de geboeide mensen in de grot kennen niets anders dan de schaduwen op de muren van de grot en zien deze beelden aan voor de werkelijkheid. Alleen door het zonlicht te aanschouwen, de bron van schaduwverschijningen, zouden zij de beelden kunnen ontstijgen. Plato wijst op de risico’s voor de boodschapper die na het licht te hebben gezien, zijn wantrouwen in de media deelt. ‘Ze zouden hem zelfs proberen te doden’, schrijft hij, ‘omdat hij onrust zaait in hun wereld’.

‘Door corona hebben we de media simpelweg nodig’, zo verklaart Pieter Paul Verheggen, algemeen directeur van onderzoeksbureau Motivaction in de Volkskrant het toegenomen vertrouwen in de media. ‘Zij geven ons op dit moment houvast.’ Zo laten we ons graag boeien door de spannende frontberichten van de media.

‘Hou vol!’ zeggen we dan tegen elkaar. Maar doe het niet. Hou dit niet vol. Laat u niet te veel boeien door de media.

Denk zelf. Denk vrij.

Relevante berichten

Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer
Verbeelding
Verbeelding

Weekendlijstje verbeelding

Kinderen fantaseren de wonderlijkste verhalen bij elkaar. Als volwassenen raken we die kinderlijke fantasie vaak een beetje uit kwijt. Zonde, want we kunnen veel leren van onze eigen verbeelding. Dit weekend een lijstje over fantasie en verbeelding.

Lees meer