Home Filter

Filter

Door Stine Jensen op 27 augustus 2020

Filter
Cover van 09-2020
09-2020 Filosofie magazine Lees het magazine

Het begint doorgaans met een al te uitbundig googelen op BN’ers – wat die gaan doen met vakantie (wel of niet Ibiza), of ze nog een beetje vreemdgaan, of ze recentelijk nog een autobiografie vol sappige details hebben gepubliceerd. Daarna onderzoek ik urenlang een trending Twitter-tribunaal om mede te jureren (#Nadia vs. #Fidan, #Derksen vs. #Genee). Waarna ik mijn zus de historicus ga bellen om te vragen wat zij van Arie Boomsma vindt, en of je de term ‘NSB’er’ wel of niet vrijelijk mag gebruiken. Intussen haal ik herinneringen op aan het schoolplein, waar we als tienjarigen bij overlopers naar hartenlust ‘vuile NSB’er’ riepen naar elkaar. Als ik me begin te verliezen in eindeloze Twitter-draadjes over NSB’ers en BN’ers – al dan niet met vakantie – betekent dat steevast: ik en mijn hoofd zijn zwaar toe aan vakantie.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Maar net toen ik en mijn overvolle hoofd hadden besloten het ‘giftige’ Twitter-platform een paar weken te laten voor wat het was, las ik (ja, op Twitter!) dat je je trending topics kon personaliseren. Dat zou betekenen dat niet langer Arie Boomsma en ‘NSB’er’ trending zouden zijn bij mij, maar bijvoorbeeld Ali Smith of bosuiltje. Mijn hele wereldbeeld zou er in één klap rustiger door worden! Literatuur en natuur zouden de hele dag trending zijn in mijn vergiftigde hoofd. Ik zou mijn zus hijgend bellen, zeggen: ‘Wist je wel dat Ali Smith topkansen maakt bij de Europese Literatuurprijs?’

Wat als alleen natuur en literatuur trending zijn?

Mijn trending topics personaliseren zou een gezonde blikvernauwing kunnen betekenen én revolutionair zijn voor mijn brein en wereldbeeld, omdat ik zou gaan denken dat iederéén met Ali Smith of het bosuiltje bezig is. Dat durfde ik niet. Ik wilde toch ‘het nieuws’ niet missen – dat wil zeggen, de blikvernauwende lopende relletjes. Relletjes zijn niet alleen amusement, maar ook voer voor columnisten, nietwaar? Een beetje columnist van Filosofie Magazine schudt moeiteloos een razend actuele column over Arie Boomsma en de deugdenethiek van Aristoteles uit haar mouw. Maar: zo zou ik blijven meegaan in de projectiefiguren en schietschijven om hedendaagse gevoelige morele kwesties uit te zoeken, terwijl we juist voorbij de persoon moeten zien te geraken. Ogen op de bal in plaats van de persoon. Wat nu als we het trending topic-venster van iedereen voor een dag zouden veranderen? In plaats van Sylvana, Akwasi, Derksen, Genee, Fidan – allemaal gewoon, hop, negentiende-eeuwse schrijvers als, eh… Henry James? Ik belde mijn zus enthousiast op met mijn plan. Ze vroeg: ‘Ben je erg toe aan vakantie?’

Ja, en met mij het hele land, trouwens. Vakantie betekent tijdelijk een nieuw detoxvenster, dat bestaat uit natuur, campinggasten, wandelingetjes. Ook dat is een vorm van blikvernauwing, naar ik hoop weldadig.

Relevante berichten

‘John Stuart Mill streefde naar geluk met depressie tot gevolg’
‘John Stuart Mill streefde naar geluk met depressie tot gevolg’

‘John Stuart Mill streefde naar geluk met depressie tot gevolg’

We vinden het de gewoonste zaak van de wereld om zoveel mogelijk geluk te willen voor zoveel mogelijk mensen. Maar zonder John Stuart Mills Utilitarianism (1861) zouden we daar niet zo van overtuigd zijn. Naar aanleiding van de nieuwe Nederlandse vertaling spreken we met vertaler Thomas Nys over de historische achtergrond van deze geluksfilosofie: ‘We hebben niets aan het maximaliseren van geluk als mensen niet ook het vermogen ontwikkelen om geraakt te worden.’

Lees meer
Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer