Home Filter

Filter

Door Stine Jensen op 27 augustus 2020

Filter
Cover van 09-2020
09-2020 Filosofie Magazine Lees het magazine

Het begint doorgaans met een al te uitbundig googelen op BN’ers – wat die gaan doen met vakantie (wel of niet Ibiza), of ze nog een beetje vreemdgaan, of ze recentelijk nog een autobiografie vol sappige details hebben gepubliceerd. Daarna onderzoek ik urenlang een trending Twitter-tribunaal om mede te jureren (#Nadia vs. #Fidan, #Derksen vs. #Genee). Waarna ik mijn zus de historicus ga bellen om te vragen wat zij van Arie Boomsma vindt, en of je de term ‘NSB’er’ wel of niet vrijelijk mag gebruiken. Intussen haal ik herinneringen op aan het schoolplein, waar we als tienjarigen bij overlopers naar hartenlust ‘vuile NSB’er’ riepen naar elkaar. Als ik me begin te verliezen in eindeloze Twitter-draadjes over NSB’ers en BN’ers – al dan niet met vakantie – betekent dat steevast: ik en mijn hoofd zijn zwaar toe aan vakantie.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.
Geen abonnee? Bekijk de abonnementen Log in als abonnee

Maar net toen ik en mijn overvolle hoofd hadden besloten het ‘giftige’ Twitter-platform een paar weken te laten voor wat het was, las ik (ja, op Twitter!) dat je je trending topics kon personaliseren. Dat zou betekenen dat niet langer Arie Boomsma en ‘NSB’er’ trending zouden zijn bij mij, maar bijvoorbeeld Ali Smith of bosuiltje. Mijn hele wereldbeeld zou er in één klap rustiger door worden! Literatuur en natuur zouden de hele dag trending zijn in mijn vergiftigde hoofd. Ik zou mijn zus hijgend bellen, zeggen: ‘Wist je wel dat Ali Smith topkansen maakt bij de Europese Literatuurprijs?’

Wat als alleen natuur en literatuur trending zijn?

Mijn trending topics personaliseren zou een gezonde blikvernauwing kunnen betekenen én revolutionair zijn voor mijn brein en wereldbeeld, omdat ik zou gaan denken dat iederéén met Ali Smith of het bosuiltje bezig is. Dat durfde ik niet. Ik wilde toch ‘het nieuws’ niet missen – dat wil zeggen, de blikvernauwende lopende relletjes. Relletjes zijn niet alleen amusement, maar ook voer voor columnisten, nietwaar? Een beetje columnist van Filosofie Magazine schudt moeiteloos een razend actuele column over Arie Boomsma en de deugdenethiek van Aristoteles uit haar mouw. Maar: zo zou ik blijven meegaan in de projectiefiguren en schietschijven om hedendaagse gevoelige morele kwesties uit te zoeken, terwijl we juist voorbij de persoon moeten zien te geraken. Ogen op de bal in plaats van de persoon. Wat nu als we het trending topic-venster van iedereen voor een dag zouden veranderen? In plaats van Sylvana, Akwasi, Derksen, Genee, Fidan – allemaal gewoon, hop, negentiende-eeuwse schrijvers als, eh… Henry James? Ik belde mijn zus enthousiast op met mijn plan. Ze vroeg: ‘Ben je erg toe aan vakantie?’

Ja, en met mij het hele land, trouwens. Vakantie betekent tijdelijk een nieuw detoxvenster, dat bestaat uit natuur, campinggasten, wandelingetjes. Ook dat is een vorm van blikvernauwing, naar ik hoop weldadig.