Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 4/2019

Filosofisch illusionist: Bedrog is niet mijn einddoel

Sebastien Valkenberg

Wetenschapsfilosoof Herman de Regt merkte dat het kritisch denkvermogen van zijn studenten achteruitging – ze geloven in complotten en vage theorieën. Sinds kort gebruikt hij in de collegezaal goocheltrucs om het tij te keren.

‘Hier zijn vijf kaarten met daarop verschillende symbolen. Een vierkant, een cirkel, een ster, een golfjes­patroon en een kruis... Gezien? Nu wil ik dat je een kaart kiest, maar zonder mij te laten zien welke. Dat lees ik in je gedachten.’

Beschikt Herman de Regt, als wetenschaps­filosoof verbonden aan Tilburg University, ineens over telepathische krachten? Hij is wel de allerlaatste bij wie je dit zou verwachten. In 2008 schreef hij nog Wat een onzin!, met zijn collega Hans Dooremalen. Hierin ontmaskerde het tweetal publieke figuren die zeiden te beschikken over paranormale gaven, onder wie het televisiemedium Char en lepelbuiger Uri ­Geller.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie: Maarten Noordijk

Toch lukt het De Regt om de kaart van mijn keuze te achterhalen. Nadat hij een moeilijk gezicht heeft getrokken, waar de inspanning vanaf druipt, zegt hij: ‘Ik zie...’ Even laat hij een veelbetekenende stilte ­vallen. ‘Ik krijg een golfjespatroon door.’ En inderdaad, als ik mijn kaart omdraai, staan daar drie ­golfjes. Met de andere vier kaarten gaat het precies zo. Geen idee hoe het kan, maar dat is precies de ­ontreddering waarnaar De Regt op zoek is.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden