Home Filosofen Damon Young

Quote

“"Distraction is more than too many stimuli, or too little attention. It is actually a matter of value – to be distracted is to be torn away from what is worthwhile in life.””

De wereld is de afgelopen jaren enorm veranderd. Hoe gaan we om met alle afleiding als gevolg van het hedendaagse moderne leven? Deze vraag werpt Damon Young een Australische filosoof, schrijver en opiniemaker, op in Distraction. Nieuwe (informatie) technologieën –telefoons, tablets en laptops – leiden ons af van waar ons bestaan om draait. Vaste structuren zijn weggevallen waardoor we ronddwalen in een richtingloos en onstabiel universum. Dit is goed zichtbaar in onze werksituatie die zich dezer dagen laat kenmerken door flexibiliteit en onzekerheid.

In 2013 won hij de ‘Australian Association of Philosophy’s media’ prijs. Young schrijft over een van de oudste filosofische vraagstukken: wat is het ‘goede leven’? In zijn werk staan menselijke waardigheid en eenheid centraal. Hoe krijgen we zogenaamde ‘wholeness’ terug in onze gefragmenteerde samenleving? In How to think about exercise, uitgegeven door the School of Life, zegt Young dat een gezonde levensstijl hiervoor een belangrijk – of zelfs onmisbaar – ingrediënt is. Fitness is niet alleen goed voor ons lichaam maar heeft ook vele voordelen voor onze geestelijke gesteldheid.

In zijn nieuwste boek Filosoferen in de tuin onderzoekt Young de relatie die veel bekende filosofen hadden met hun tuin. Dit lijkt de perfecte plek voor sommige denkers om nieuwe filosofische gedachten te ontwikkelen. Onder andere Voltaire, Nietzsche, Sartre en Proust passeren de revue. Young geeft hiermee een mooie introductie in de filosofie.