Home Feministische mannen

Feministische mannen

Door Feministische mannen en Maarten Huygen op 24 september 2020

Feministische mannen
Cover van 10-2020
10-2020 Filosofie magazine Lees het magazine

Mannen moeten actiever het feminisme uitdragen, vindt historicus Ivan Jablonka. In de geschiedenis van de vrouwenemancipatie zoekt hij ‘rechtvaardige mannen’, als rolmodellen voor de hedendaagse man.

De Franse titel van dit boek is Des hommes justes – letterlijk: ‘rechtvaardige mannen’. Het boek is nu in het Nederlands verschenen als Mannen die deugen. Een wat ongelukkige vertaling, omdat de titel zo een andere, meer conformistische connotatie krijgt en doet denken aan OSM, ‘Ons Soort Mannen’. Rechtvaardige mannen dus.

Voor de bekende Franse historicus Ivan Jablonka bestaat rechtvaardigheid uit gelijkheid tussen man en vrouw. De man moet actief vrouwen emanciperen en mannen minder rolvast maken. En de staat moet volgens Jablonka met wetten veranderingen doorvoeren – ‘staatsfeminisme’ is voor hem geen scheldwoord. Van bovenaf gelijkheid afdwingen is een typisch Franse traditie die teruggaat naar de revolutie van 1789 en de verklaring van de mensenrechten. Activiste Olympe de Gouges kwam in 1791 al met een ‘Verklaring van de rechten van de vrouw en de burgeres’, die ze begon met de zinnen: ‘Man, ben je in staat om rechtvaardig te zijn? Het is een vrouw die je dat vraagt.’ Volgens Jablonka leven we nog steeds in een ‘patriarchaat’. Daarmee doelt hij op de eenzijdige taakverdeling zoals die vanaf het begin van de mensheid heeft bestaan, ook bij de jagers-verzamelaars. De mannen bestieren de buitenwereld, de vrouwen het huishouden en de kinderen. Volgens Jablonka is de vrouwenemancipatie nog maar halverwege, ook in het Westen. Vrouwen zijn massaal de arbeidsmarkt opgegaan, maar specialiseren zich meestal in dienstverlening, onderwijs en zorg, en doen nog steeds het meeste in het huishouden.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.