Home Filosoferen met kinderen Er lijkt een grote waarheid in de vragen van kinderen te schuilen
Filosoferen met kinderen

Er lijkt een grote waarheid in de vragen van kinderen te schuilen

Door Miriam Rasch op 7 januari 2025

Miriam Rasch
beeld Merlijn Doomernik
Filosofie Magazine FM1 2025 zit schoonheid van binnen buitenkant
01-2025 Filosofie Magazine Lees het magazine

Dit artikel krijg je van ons cadeau

Wil je onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? Je bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en je hebt direct toegang.

Bij een expositie in ­Garage Rotterdam stuit ik op een wand beplakt met papiertjes in alle kleuren van de regenboog. Elk briefje vuurt in wiebelig kinderhandschrift een vraag op je af: Ben je onzeker? Waar ben je trots op? De tijdgeest laat zich horen: Mag jij Geert Wilders? Op welk geslacht val je? ­Provocaties: Samsung of iPhone? Ben je voor je moeder of vader? En, hartverscheurend: Haat je je lefen?

Ik zou alle vragen van dit koor van kinderstemmen wel willen opsommen. Er lijkt me een grote waarheid in te schuilen. Vertel me de vragen van uw kinderen en ik zeg u wie u bent, zoiets. Maar het koor houdt vooral een diepere waarheid af. De vrolijke kleuren en vindingrijke spelling bieden aan elke vraag een even ­vanzelfsprekende plaats. Duiding of antwoord niet nodig, misschien zelfs ongewenst.

Even tussendoor… Meer columns lezen van Miriam Rasch? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

Ik blijf van vraag naar vraag springen, geïmponeerd door de merkwaardige schoonheid van dit werk van De Uitpluizers, ‘een collectief van volwassenen en kinderen’. Alsof er bij een opgraving scherven zijn opgedoken van een mozaïek getiteld The class of 2024. Een historische sensatie, maar dan zonder dat de tijd is verstreken.

Waarom zijn er grenzen van alle landen? Waarom zijn meisjes mooi? O, het verdriet, het verlangen!