Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 9/2020

‘Economie draait om het goede leven’

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

De Vlaamse hoogleraar klinische psychologie en psychoanalyse Paul Verhaeghe schreef een boek over de coronacrisis: Houd afstand, raak me aan. Hij hoopt op een keerpunt. ‘Waarom vertrouwen stellen in toekomstige wetenschap en niet in die van nu?’

De Duitse denker Immanuel Kant probeerde in zijn filosofie vier vragen te beantwoorden. Frank Meester legt deze vragen voor aan mensen die in het nieuws zijn.

Wat kan ik weten?

‘We weten heel veel, alleen nemen we onze kennis niet serieus. Mijn angst is dat we blijven doen alsof er niks aan de hand is, terwijl we maar al te goed weten dat het zo niet verder kan. Covid-19 is slechts een onderdeel van een grotere bedreiging. Door de manier waarop wij met de natuur omgaan, krijgen coronavirussen vrij baan. Dat heeft alles te maken met ons economisch systeem, dat gericht is op groei en winstmaximalisatie. Door de focus op produceren, produceren, produceren zijn we in razendsnel tempo het ecologisch systeem onleefbaar aan het maken. Wie denkt dat we de natuur om zeep helpen, heeft het verkeerd: we schakelen onszelf uit. Na ons zal de natuur op een andere manier wel verdergaan. Dat weten we; we hebben de kennis en de technologie om er iets aan te doen, en toch aarzelen we om doortastend in te grijpen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden