Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 6/2014

Dingpolitiek

Ivana Ivkovic

Burgers die verontrust zijn over paardenvlees, actiegroepen die zich verzetten tegen genetisch gemodificeerd voedsel – politiek gaat eigenlijk over dingen, zegt de Franse filosoof Bruno Latour. Zijn dingpolitiek is een antwoord op de crisis van de democratie.

Politiek moet weer gaan over concrete zaken, stelt de Franse filosoof Bruno Latour. Hij heeft een naam voor die nieuwe vorm van betrokken politiek die hij op het oog heeft: dingpolitiek. De term mag nieuw zijn, maar Latour wil juist terug naar een meer oorspronkelijke betekenis van politiek, want die hield in dat een groep mensen zich verzamelt rond een ding, een aangelegenheid of zaak waar ze op betrokken zijn. Latours dingpolitiek zou politiek gebaseerd op belangenvertegenwoordiging moeten vervangen; want dit model voldoet niet meer, aldus Latour, getuige de crisis van de vertegenwoordigende democratie in het Westen.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden