Home Deze vrouw wees Nietzsches huwelijksaanzoek af

Deze vrouw wees Nietzsches huwelijksaanzoek af

12 december 2017

Dat Friedrich Nietzsche niet altijd geluk had in de liefde bleek wel uit het feit dat Lou Andreas-Salomé, zijn goede vriendin en geestverwant, ooit zijn huwelijksaanzoek afwees. 

‘Nietzsche vroeg Salomé inderdaad ten huwelijk, maar zij wees hem af. Er wordt wel beweerd dat dit een kentering in Nietzsches denken over vrouwen teweegbracht. Hoewel er in zijn boek Menselijk, al te menselijk nog feministische opvattingen staan, verwerkt hij later ronduit misogyne uitingen in zijn teksten. Hij voelde zich diep gekrenkt door de afwijzing en noemde Salomé in een brief aan Paul Rée ‘dit dorre smerige kwalijk riekende aapje met haar valse borsten’. Salomé zelf verlaagde zich niet tot rancuneus kwaadspreken. Haar boek over Nietzsche is een eerbetoon aan zowel zijn denken als zijn persoon.’

In Salomés boek, getiteld Friedrich Nietzsche, sprak zij inderdaad zeer positief over Nietzsches wijze van denken en in het leven staan.

‘De waarde van Nietzsches denkbeelden schuilt niet in hun theoretische originaliteit, niet in datgene wat dialectisch gestaafd of weerlegd kan worden, maar geheel en al in de intieme kracht waarmee hier een persoonlijkheid tot de persoonlijkheid spreekt – in datgene wat, zoals hij het zelf formuleerde, wel te weerleggen, maar toch niet “dood te maken” is’, schrijft ze.’

Salomé beschrijft daarnaast dat Nietzsche zichzelf steeds weer probeerde uit te dagen en nooit tevreden was met een eenmaal gevormde mening.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.