Home Praktische filosofie Denkhouding: ga in gesprek
Praktische filosofie

Denkhouding: ga in gesprek

Door Eva-Anne Le Coultre op 2 juni 2025

Denkhouding
beeld Nick Groenewold
Filosofie Magazine 6 2025 wat maakt kunst tot kunst
06-2025 Filosofie Magazine Lees het magazine
Denken kan op veel manieren. Filosofiedocent Eva-Anne Le Coultre vraagt zich af welke houding echt iets oplevert. Dit keer: ga in gesprek.

Als het goed is, praat niet alleen de docent in een filosofieles, maar praten vooral ook de leerlingen. Dat heeft veel voordelen. Ten eerste zijn de leerlingen met meer, zodat je meer perspectieven hoort dan alleen dat van de docent. En hoe meer verschillende perspectieven, hoe meer je aan het denken wordt gezet. Ten tweede is het voor leerlingen vaak interessanter wat hun mede­leerlingen denken dan wat hun docent denkt. Ten derde is het een goede oefening om je gedachten hardop in een klas te vertellen, omdat je ze dan goed onder woorden moet brengen en er reactie op krijgt.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.
Geen abonnee? Bekijk de abonnementen Log in als abonnee

Volgens Hannah Arendt (1906-1975) is denken dialogisch van aard. Ook als die dialoog alleen in je eigen hoofd gevoerd wordt. Als je veel dialogen gevoerd hebt met anderen, en op die manier bent tegengesproken en verbeterd, maar hopelijk ook aangemoedigd en aangevuld, word je ook beter in de dialoog voeren in je eigen hoofd. Dan bedenk je niet alleen argumenten die je standpunt verdedigen, maar kun je ook bedenken wat iemand er tegenin zou kunnen brengen. Dat geldt niet alleen voor leerlingen, maar voor alle mensen. Ga dus zoveel mogelijk in gesprek als je beter wil leren denken, het liefst met mensen die een ander perspectief hebben dan jij.