Home De zin van zijn

De zin van zijn

24 oktober 2017

Martin Heidegger  (1889-1976) staat bekend om zijn ongrijpbare vocabulaire. Zo deed hij onderzoek naar ‘de zin van zijn’, maar wat bedoelde hij hier nou mee?

Als Heidegger vraagt naar ‘de zin van zijn’, is hij niet op zoek naar abstracte ideeën, maar naar iets wat heel nabij en direct is. Aan het begin van zijn boek zegt hij dat de betekenis van ons bestaan verbonden moet zijn met de tijd; we zijn naar onze aard tijdelijke wezens. Heidegger spreekt verderop in zijn boek van ‘geworpenheid’: als we geboren worden, worden we in een plaats en tijd geworpen waarvoor we niet hebben gekozen. We ontdekken dat we leven in een wereld die al voor ons bestond, zodat we bij onze geboorte te maken hebben met bepaalde historische, materiële en geestelijke omstandigheden. We proberen een zin aan deze wereld te geven door ons met verschillende zaken bezig te houden: het leren van Latijn bijvoorbeeld of het vinden van ware liefde of het bouwen van een huis. Door deze tijdsbestedingen richten we ons op verschillende mogelijke toekomsten; we definiëren ons bestaan. Soms beseffen we echter dat al onze projecten een uiterste grens hebben, een punt waarop alles wat we ons hebben voorgenomen tot een einde zal komen, of het nu voltooid is of niet. Dit punt is het punt van onze dood. De dood, zegt Heidegger, is de uiterste horizon van ons bestaan: alles wat we zien, denken of doen vindt binnen deze horizon plaats. Onze blik reikt niet verder.

Dit is een fragment uit Het Grote Filosofieboek.
 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer