Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 3/2021

De vrijheid van de lockdown

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Zijn corona-lockdowns alleen een beperking van onze vrijheid? Een blik op de klassieke ideeën over vrijheid laat zien hoe maatregelen ons ook vrijer kunnen maken.

Beeld Aron Vellekoop León

Bijna even snel als het coronavirus verspreidden zich het afgelopen jaar de gesprekken over de Nederlandse volksaard. We zijn als ‘volwassen, trotse mensen’ niet gediend van bevelen, zei minister-president Rutte tijdens een van de vele coronapersconferenties. We hebben moeite met autoriteit, wist hij: ‘je mot dit en je moet zus’ pikken we niet. De liberale leider hield daar zelf ook niet van. Hij gunde de Nederlander zijn vrijheid – dat zou weleens beter kunnen werken dan sterke dwang.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden