Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 3/2021

De tirannie van een bevoorrecht milieu

Marco Kamphuis
schrijver

In een postume roman van Simone de Beauvoir strijden twee jeugdvriendinnen tegen het keurslijf van hun opvoeding.

Simone de Beauvoir (1908-1986) schreef De onafscheidelijken in 1954, maar zocht er geen uitgever voor; pas vorig jaar is de roman in Frankrijk verschenen. De beginzin luidt: ‘Op mijn negende was ik een heel braaf meisje.’ Dat doet denken aan de titel van het eerste deel van Beauvoirs memoires, Een welopgevoed meisje, en inderdaad heeft deze roman een hoog autobiografisch gehalte. Het brave meisje heet Sylvie. Ze is het alter ego van Beauvoir. Ze zit op een katholieke meisjesschool in Parijs, en het verhaal begint wanneer er in de bank naast haar een nieuwe leerlinge plaatsneemt, Andrée.

In Sylvies ogen is Andrée een wonderkind. Ze speelt piano en viool, is atletisch, haalt bijna net zulke hoge cijfers als Sylvie, en heeft een volwassen zelfverzekerdheid, wat misschien het gevolg is van de vele boeken die ze gelezen heeft tijdens een eenzame herstelperiode na een ernstige verbranding van haar bovenbeen. Zelfs de juffrouwen op school zeggen: ‘Dat kind heeft karakter.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden