Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 1/2017

De onnozele is de wijze

Simone Bassie en Michiel Dijkstra

De wijze behandelt iedereen gelijk en stoort zich aan geen enkele conventie, zoals een onwetende. Dat is een van de belangrijkste inzichten van de Indiase filosoof Gaudapada, die zich zowel op het hindoeïsme als het boeddhisme baseert.

Een spirituele weg bewandelen is soms hard werken: ‘Alsof men druppel voor druppel de zee zou willen leegscheppen met de punt van een grassprietje, zo moet men – zonder te wanhopen – het denkorgaan beteugelen.’ Deze krachtige uitspraak is afkomstig uit het werk van Gaudapada (vermoedelijk vierde of vijfde eeuw n.Chr.), een van de grote onbekenden uit de Indiase filosofie. Bijzonder aan zijn denken is dat hij zich zowel op hindoeïstische als boeddhistische basisteksten baseert, zonder zich expliciet als volgeling van een van beide richtingen te afficheren.

Gaudapada’s werk is voor het eerst helemaal in het Nederlands vertaald en op voorbeeldige wijze geannoteerd door VU-docent en sanskritist Victor van Bijlert. De wat houterige titel van de vertaling, Bewustzijn boven taal en dualiteit, verdient niet de schoonheidsprijs, maar wijst wel direct op de kernboodschap van de Indiase tekst. Gaudapada denkt namelijk na over de ware aard van de menselijke geest.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden