Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 9/2021

De kleren van het meisje

Jannah Loontjens
Essayist

Al vindt Jannah Loontjens Yentl (1983) een sentimentele draak van een musical, ze blijkt er toch een bron van verzet in te vinden. De romantische liefde overwint niet, wel de liefde voor wijsheid.

Beeld Alamy

Ik was een jaar of tien toen ik in de bioscoop Yentl (1983) zag. De film maakte grote indruk op me. Toen ik hem onlangs opnieuw bekeek, schrok ik even: dat Barbra Streisands liedjes sentimenteel waren wist ik wel, maar dat het zo’n draak van een musical was! Toch kan de film me nog altijd raken. Niet om cinematografische redenen, maar vanwege de onwil van de hoofdpersoon om zich te voegen naar conventies; haar moed om zich als een ander te vermommen, juist om zichzelf te kunnen zijn.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden