Home De hele mens

De hele mens

Door Stine Jensen op 23 maart 2020

De hele mens
Cover van 04-2020
04-2020 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Het is een ongemakkelijk boek, De laatste adem. Ariëlle Veerman schrijft daarin over haar leven met Joost Zwagerman. Ik vroeg me tijdens het lezen steeds af: is dit niet te intiem? Want De laatste adem is bovenal het relaas van een nare vechtscheiding. Wil en mag ik dat allemaal wel weten? Stalking, gedoe met advocaten – niks bewieroking van de schrijver die zelfmoord pleegde. Veerman zegt dat ze een correctie wilde op het beeld zoals dat tot dan toe in de media zou hebben bestaan; ze wilde de ‘hele’ Joost laten zien. Dat beeld was wat mij betreft al aardig uitgebalanceerd, met goede (enthousiasme, brille) en slechte (bezetenheid, manie) eigenschappen.

Krijg je de ‘hele’ mens in beeld als je een vergrootglas op iemands gedrag in een vechtscheiding legt? Giacometti wierp ooit de vraag op: ‘Wanneer is de liefde op z’n waarst, aan het begin of aan het einde?’ Je zou kunnen stellen dat we zowel in het begin als aan het eind van een liefdesrelatie het minst de ‘hele’ versie van onszelf zijn. Om Nietzsche te citeren over de paringsdans in het begin: ‘De liefde brengt de nobele en verborgen eigenschappen in een minnaar naar boven; zij geeft dus waarschijnlijk een vertekend beeld van zijn ware karakter.’ Aan het begin en aan het eind blijven er delen verborgen, worden delen geactiveerd en versterkt, ook weer in relatie tot elkaar. In de lange middenperiode ontdekken we de ‘hele’ aard van onze partner; het begin en het einde zijn – soms pijnlijke – aberraties.

De grootste waarde van Veermans boek is dat ze daarmee haar eigen stem claimt, haar woede verwoordt. De ex-vrouw schrijft terug; dit is háár verhaal. Een pijnlijk – klassiek – en terecht boos verhaal over een vrouw die voor de kinderen zorgt, zelf een carrière wil, het hele huishouden doet en ervoor zorgt dat Joost volop kan schrijven. Terwijl, zo blijkt nu, de ex-vrouw zelf uitmuntend kan schrijven.

‘Wanneer is de liefde op z’n waarst, aan het begin of aan het einde?’

Tegen het eind het wonderschone in memoriam van Veerman, dat ze niet mocht uitspreken tijdens de publieke uitvaart. Ineens vind je in dat lastige vechtscheidingsboek dan toch een enorme teug liefde terug, bij een naakt, weerloos, machteloos afscheid. De catharsis voor mij als lezer: ik moet huilen. Nu zijn we even geen scheidsrechter meer van een intieme vuile oorlog, maar getuige van het universele rouwen om een héél mensenleven. En van het tragische gegeven dat liefde in veel pijn en vechten kan uitmonden, zelfs tot na de dood. Het boek is niet meer té intiem; het is moedig, menselijk, mooi – en heel.

Een hele vrouw.

Relevante berichten

‘John Stuart Mill streefde naar geluk met depressie tot gevolg’
‘John Stuart Mill streefde naar geluk met depressie tot gevolg’

‘John Stuart Mill streefde naar geluk met depressie tot gevolg’

We vinden het de gewoonste zaak van de wereld om zoveel mogelijk geluk te willen voor zoveel mogelijk mensen. Maar zonder John Stuart Mills Utilitarianism (1861) zouden we daar niet zo van overtuigd zijn. Naar aanleiding van de nieuwe Nederlandse vertaling spreken we met vertaler Thomas Nys over de historische achtergrond van deze geluksfilosofie: ‘We hebben niets aan het maximaliseren van geluk als mensen niet ook het vermogen ontwikkelen om geraakt te worden.’

Lees meer
Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer