Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 4/2021

‘De coronacrisis laat Europa’s veerkracht zien’

Co Welgraven

De EU heeft de afgelopen vijftien jaar een metamorfose ondergaan, stelt Luuk van Middelaar. Dat ging onder druk van crises, want juist in zulke tijden kiest Europa nieuwe wegen.

Al een jaar trekt de coronapandemie een verwoestend spoor door de wereld en ze ontwricht evenzeer de samenleving in de 27 landen van de Europese Unie. De reactie van Brussel schoot aanvankelijk ernstig tekort en de diverse hoofdsteden lieten zich de eerste maanden van hun nationalistische kant zien: bij de inkoop van mondkapjes en beschermingsmateriaal voor medisch personeel bijvoorbeeld was het toch vooral eigen volk eerst.

Maar de EU heeft zich krachtig hersteld, vindt Luuk van Middelaar. Hij is politiek filosoof, historicus en expert op het gebied van het Europese recht. Hij kent Brussel van binnenuit – hij was medewerker van EU-commissaris Frits Bolkestein en adviseur van Herman Van Rompuy, de eerste president van de Europese Raad. In zijn nieuwste boek Een Europees Pandemonium, dat hij schreef op verzoek van de Duitse uitgever Suhrkamp en dat ook in het Verenigd Koninkrijk en bij Historische Uitgeverij uitkomt, concludeert Van Middelaar dat de Europese Unie uiteindelijk blijk heeft gegeven van ‘een robuuste vitaliteit’.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden