Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2018

De Beauvoir en het staand plassende meisje

Jannah Loontjens
Essayist

De jeugdige Jannah Loontjens besloot ooit op te geven in de wedstrijd ‘wie het verst kan plassen’. Een cruciaal moment in haar ontwikkeling, leerde ze later van Simone de Beauvoir.


Jannah Loontjens bespreekt de filosofen die haar hebben beïnvloed
Fotografie: Martin Dijkstra

Als kind woonde ik in het bos in Zweden en plaste ik vaak buiten. In de zomer urineerde ik graag op de weg – er reden zelden auto’s over de onverharde bosweg. Mijn plas vormde zich dan tot een stroompje dat over de droge aarde kronkelde, zich vertakkend langs steentjes en ribbels. Het was alsof ik naar een riviertje op een luchtfoto keek. In de winter was het leuk om je plas een gaatje in de sneeuw te zien boren. Mijn broer had minder aandacht voor het spoor van zijn urine, maar hij zat er dan ook minder dicht op – niet gehurkt vlak boven de aarde, zoals meisjes. Over de verschillen in de manier van plassen tussen mannen en vrouwen had ik nooit veel nagedacht, tot ik Simone de Beauvoirs boek De tweede sekse las.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden