Home Denker des Vaderlands De angst voor artificiële intelligentie is kitsch
Denker des Vaderlands

De angst voor artificiële intelligentie is kitsch

Door Marjan Slob op 17 december 2024

Marjan Slob Denker des Vaderlands
beeld Merlijn Doomernik
Filosofie Magazine FM1 2025 zit schoonheid van binnen buitenkant
01-2025 Filosofie Magazine Lees het magazine

Dit artikel krijg je van ons cadeau

Wil je onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? Je bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en je hebt direct toegang.

De veelgehoorde vrees dat supercomputers op het punt staan mensen te overvleugelen, ervaar ik meer en meer als een vorm van kitsch.

Het woordenboek zegt dat kitscherige gevoelens glad, sensatiegericht en sentimenteel zijn.

De kunst van het denken ligt in het stellen van goede vragen

De angst voor artificiële intelligentie is glad, omdat nooit precies duidelijk wordt waarom de grotere en snellere rekenkracht van computers het menselijk denken buitenspel zet. De ware kunst van het denken ligt in het stellen van goede vragen. De beoordeling van een vraag kun je niet aan computers uitbesteden. Er bestaat namelijk geen objectief of onthecht criterium voor; een goede vraag is altijd een goede vraag voor ons.

De angst is sensatiegericht omdat die een massief doemverhaal voedt. Ook ik zie natuurlijk wel dat de algoritmen van oppermachtige techbedrijven momenteel humane omgangsvormen verwringen. Maar daar is wat aan te doen. Heb het politieke lef om Big Tech aan te pakken vanuit een duidelijke visie op wat een goede samenleving behelst.

Even tussendoor… Meer lezen over mens en techniek? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang wekelijks het laatste filosofienieuws, de beste artikelen en af en toe een aanbieding.

En wat die sentimentaliteit betreft: kennelijk zien wij onszelf liever als zielenpoten die bedreigd worden door enge machines dan dat we onder ogen zien wat we dieren aandoen. Terwijl dieren in relevante opzichten veel meer op ons lijken dan computers. Al was het maar omdat ze kunnen lijden.