Het menselijk gewoon

Conserveren

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Dit keer: conserveren.

Door Coen Simon op 07 maart 2024

Menselijk gewoon conserveren augurken beeld Bianca Sistermans

Hoe gewoon is het menselijk gewoon? Coen Simon en Bianca Sistermans kijken eens goed in woord en beeld. Dit keer: conserveren.

FM3 Filosofie Magazine kun je voelen met je ogen
03-2024 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Je kunt je afvragen of de betekenis van het woord ‘conserveren’ door de tijd heen wel goed bewaard is gebleven. Zoals wel vaker gebeurt bij woorden, maar ook bij dingen, dieren en mensen, gaat een reputatie onderdeel uitmaken van de betekenis of de identiteit. Wie kan nu nog praten over een slangenkuil en alleen maar een kuil met slangen bedoelen? Zo heeft conserveren een heel conservatieve bijsmaak gekregen. We zouden haast vergeten dat conserveren niet op het verleden, maar op nu en later is gericht. Om voor langere tijd iets van waarde te behouden is voortdurende modernisering noodzakelijk. Behoud is de motor van de vooruitgang. (Laat je niets wijsmaken door het gesis van de polarisering.)