Home Carpaccio uit Harry’s Bar

Carpaccio uit Harry’s Bar

Door Florentijn van Rootselaar op 19 maart 2013

01-2004 Filosofie magazine Lees het magazine

Carpaccio is vooral verbeelding en esthetisch inzicht. Daarom staan in dit kookboek niet alleen recepten, maar ook filosofen als Kierkegaard en Hegel over schoonheid. Meer dan keukenlectuur.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Alles kan tegenwoordig carpaccio zijn. Als het maar flinterdun is gesneden. In Carpaccio staan naast het originele recept, carpaccio van vis, aubergines, rode biet, ui, paddestoelen… en dat is nog lang niet alles.
Carpaccio werd ergens halverwege de vorige eeuw voor het eerst geserveerd door Giuseppe Cipriani, eigenaar van Harry’s Bar in Venetië. Hij vernoemde het naar de Venetiaanse Renaissanceschilder Vittore Carpaccio. Voor de hand ligt dat hij dat deed vanwege de verwantschap tussen het diepe rood van carpaccio met het rood op de schilderijen van Vittore.

Carpaccio is met Vittore Carpaccio als naamgever en met zijn felle kleuren en fraaie compositie een bijzonder esthetisch gerecht. Aardig aan dit kookboek is dat de auteurs hun best doen om in bondige paragrafen de grote filosofen – Hegel, Kierkegaard – aan het woord te laten over esthetica. Uitgelezen lectuur voor de estheet die carpaccio bereidt.

Hieronder staat het klassieke carpaccio-recept uit Harry’s Bar. En dat is heel anders dan de carpaccio die in de meeste restaurants wordt geserveerd. Niet dungesneden rundvlees met rucola, citroensap en Parmezaans kaas, maar flinterdunne ossenhaas met een soort luxe mayonaise. Pas op: deze carpaccio bevat niet alleen rauw vlees, maar ook rauwe eieren.

Ingrediënten

Ossenhaas (ca. 100 tot 120 gram per persoon)
4 eidooiers
halve eetlepel mosterd

sap van een halve citroen
100 ml olijfolie
1 theelepel worcestersaus
1 eetlepel witte wijnazijn
zout

Carpaccio: de klassieker

Snijd de ossenhaas flinterdun en leg de plakjes mooi uitgespreid op de borden. Meng in een kom de eidooiers, mosterd, citroensap en een snufje zout. Mix de ingrediënten met een mixer en voeg beetje bij beetje de olijfolie toe. Blijf doormixen tot er een crèmige saus ontstaat. Voeg tot slot de worcestersaus en de wijnazijn toe. Drapeer de saus over de plakjes ossenhaas.

Carpaccio, door Roelf Holtrop & Hans Morren, 2003, 144 blz.(Bestel via website: www.yimage.net/hansmorren, € 29,-, incl. verzendkosten)