Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 12/2012

Burgerschap als luxeartikel

Sebastien Valkenberg

Weinig boeken verschaffen zulke verhelderende inzichten in de werking van de democratie als Aristoteles’ Politica, bewijst de integrale vertaling.

Kinderen mag je alleen te vondeling leggen als ze misvormd zijn. Was getekend: Aristoteles in zijn Politica. Tegenwoordig zou hij zich met dit standpunt de woede van Jeugdzorg op de hals hebben gehaald. Het is een terugkerend euvel van deze klassieker uit de politieke filosofie: veel opvattingen doen tamelijk gedateerd aan.
De vraag dringt zich op wat de recente integrale vertaling van de Politica rechtvaardigt. Wellicht is al zwaarwegend genoeg dat Aristoteles zo ongeveer geldt als de invloedrijkste filosoof ooit. En Herodotos is tenslotte ook vertaald, terwijl zijn geschiedschrijving van Griekenland in veel opzichten verouderd is. Canonieke werken horen kennelijk gewoonweg beschikbaar te zijn, los van de vraag naar hun onmiddellijke bruikbaarheid.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden