Home Burgerschap als luxeartikel

Burgerschap als luxeartikel

Door Sebastien Valkenberg op 04 december 2012

Cover van 12-2012
12-2012 Filosofie magazine Lees het magazine

Weinig boeken verschaffen zulke verhelderende inzichten in de werking van de democratie als Aristoteles’ Politica, bewijst de integrale vertaling.

Kinderen mag je alleen te vondeling leggen als ze misvormd zijn. Was getekend: Aristoteles in zijn Politica. Tegenwoordig zou hij zich met dit standpunt de woede van Jeugdzorg op de hals hebben gehaald. Het is een terugkerend euvel van deze klassieker uit de politieke filosofie: veel opvattingen doen tamelijk gedateerd aan.
De vraag dringt zich op wat de recente integrale vertaling van de Politica rechtvaardigt. Wellicht is al zwaarwegend genoeg dat Aristoteles zo ongeveer geldt als de invloedrijkste filosoof ooit. En Herodotos is tenslotte ook vertaald, terwijl zijn geschiedschrijving van Griekenland in veel opzichten verouderd is. Canonieke werken horen kennelijk gewoonweg beschikbaar te zijn, los van de vraag naar hun onmiddellijke bruikbaarheid.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.