Home Brouwer nummer 1

Brouwer nummer 1

Door Erno Eskens op 23 september 1999

08-1999 Filosofie magazine Lees het magazine

L.E.J. Brouwer is de bekendste Nederlandse filosoof van deze eeuw. Hij wordt 386 keer aangehaald in de drie gerenommeerde citatie-indexen. Beth (326 keer genoemd) en Van Benthem (320 keer genoemd) staan respectievelijk tweede en derde in de ranglijst.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Het onderzoek van Marjolein Lokhorst-Degenaar naar de citatie-indexen is gepubliceerd in Wijsbegeerte in Nederland in de twintigste eeuw, een vriendenboek voor Mi-chael Petry, die afscheid neemt van de Rotterdamse Universiteit. Petry stond aan de wieg van de eerste universitaire opleiding in de Nederlandse geschiedenis van de filosofie. Zijn leerlingen zijn ruim vertegenwoordigd in het boek dat zich laat lezen als een extra uitgave van het tijdschrift De Geschiedenis van de wijsbegeerte in Nederland. Ook daarin staat altijd die opvallende mix van artikelen over beken-de en volslagen onbekende denkers. In de bundel treffen we de erudiete Bolland (‘Groot is de geest van Hegel, maar in onze dagen spreekt de zuivere rede Hollandsch en Bollandsch’), de foute Poortman (bekend van het Repertorium, het bibliografische naslagwerk in de Nederlandstalige filosofie) en de historicus en homo ludens Huizinga. Daarnaast de onbekende sterren: Gerard Reve (een denker?) en Willem Frederik Zuurdeeg (nie von gehört).
De bijdrage van de jubilaris zelf is informatief. Het blijkt dat de Rotterdammers bezig zijn met de voorbereidingen van een televisieserie over Nederlandse denkers. Dat kan interessant worden.