Home Beste nummers over filosofen

Beste nummers over filosofen

26 november 2012

Beste nummers over filosofen

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

The Guardian vroeg aan zijn lezers wat de beste nummers over filosofen zijn.

De webredactie van de krant stelde wel de vraag: wie beslist er nu precies wie een filosoof is, en hoe? ‘Moeten ze Duits, Engels of Frans zijn en aanbevolen door een collega die boeken schrijft?’ De indiaanse sjamaan Black Elk is in dat opzicht een grensgeval: zijn verhaal, dat in 1932 werd opgetekend onder de titel Black Elk Speaks, inspireerde Carl Gustav Jung en leverde een nummer op van de Britse band Hawkwind. Daarnaast maakten The Shaggs Philosophy of the World, waarvan het daadwerkelijke filosofische gehalte te betwijfelen valt.

De grote filosofen krijgen in ieder geval een vermelding in Monty Pythons Bruces’ Philosophers Song: ‘David Hume could out-consume Wilhelm Friedrich Hegel / And Wittgenstein was a beery swine / Who was just as sloshed as Schlegel’. Plato en Socrates komen op hun beurt voor in Marnie Sterns Plato’s Fucked Up Cave. Dan zijn er ook nog Randy Newman – The World Isn’t Fair, over Karl Marx – en Bob Dylan, die I Dreamed I Saw St Augustine schreef, over een ontmoeting met Augustinus.

Op YouTube staat een korte afspeellijst; alle aanbevelingen van lezers zijn door The Guardian in een Spotify-lijst gezet.

Tom Bouwmeester