Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 10/2018

Baudrillard voorzag onze orgie van beelden

Jannah Loontjens
Essayist

Jannah Loontjens had nooit gedacht dat Jean Baudrillard gelijk zou krijgen. Maar we leven intussen in een beeld- en selfiecultuur die geheel beantwoordt aan Baudrillards ‘hyperrealiteit’.

Toen ik vorige maand van vakantie terugkwam, zag ik bij mijn voordeur op de stoep een groene veer liggen. Het was een veer van een van de papegaaitjes die door Amsterdam vliegen en die ook vaak in de boom voor mijn deur met hun rode snaveltjes hun vleugels zitten te strijken. Mijn eerste gedachte was: ik maak hier een foto van en zet hem op Facebook.

Deze eerste ingeving zou voor de Franse filosoof Jean Baudrillard beslist een bevestiging zijn geweest van zijn theorie over de ‘hyperrealiteit’, waarin de werkelijkheid is opgebouwd uit beelden en de oorspron­kelijke werkelijkheid verloren gaat. Ik weet nog dat ik in de jaren negentig zijn boek De fatale strategieën las en zijn barokke taalgebruik theatraal en geestig vond, maar dat zijn ideeën ook wat overdreven op me overkwamen. Leuk om discussies uit te lokken, maar helemaal serieus nam ik hem niet. En toch denk ik nu steeds vaker aan zijn teksten terug.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden