Home Als ziekte topsport wordt

Als ziekte topsport wordt

Door Alies Pegtel op 26 augustus 2020

Als ziekte topsport wordt
Cover van 09-2020
09-2020 Filosofie magazine Lees het magazine

Wielrenner Lance Armstrong vertelde de wereld dat je ook een winnaar kunt zijn in het gevecht tegen kanker. Maar kan beter worden wel een prestatie zijn? ‘Bij paniek of doodsangst werkt positief blijven echt niet.’

In de net verschenen autobiografische roman Het allerbeste van Pieter van den Blink vecht de hoofdpersoon, een kankerpatiënt, tegen zijn aandrang weg te lopen uit de wachtkamer van het ziekenhuis. Wat doet hij hier, tussen lotgenoten ‘wier lotgenoot ik niet wil zijn’? Aan zijn lijf is niks te zien, hij voelt zich goed. Toch is hij ziek. Zo kan een ziekte ons van onszelf vervreemden.

Een lichaam kan eigen voelen of vreemd, stelt filosofe Jenny Slatman, hoogleraar Medical Humanities aan Tilburg University. We kunnen het op verschillende manieren ervaren: je bént je lichaam en je hébt een lichaam. Een gezond mens kan zijn lijf soms vergeten; voor een zieke valt er niet aan te ontkomen. Focust een kankerpatiënt zich alleen op de gedachte ‘ik ben mijn lichaam’, dan kan dit zijn hele zijn aantasten, zeker als het lichaam ook nog gehavend is – een kaal hoofd, een geamputeerde borst.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.