Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 9/2020

Als ziekte topsport wordt

Alies Pegtel

Wielrenner Lance Armstrong vertelde de wereld dat je ook een winnaar kunt zijn in het gevecht tegen kanker. Maar kan beter worden wel een prestatie zijn? ‘Bij paniek of doodsangst werkt positief blijven echt niet.’

In de net verschenen autobiografische roman Het allerbeste van Pieter van den Blink vecht de hoofdpersoon, een kankerpatiënt, tegen zijn aandrang weg te lopen uit de wachtkamer van het ziekenhuis. Wat doet hij hier, tussen lotgenoten ‘wier lotgenoot ik niet wil zijn’? Aan zijn lijf is niks te zien, hij voelt zich goed. Toch is hij ziek. Zo kan een ziekte ons van onszelf vervreemden.

Een lichaam kan eigen voelen of vreemd, stelt filosofe Jenny Slatman, hoogleraar Medical Humanities aan Tilburg University. We kunnen het op verschillende manieren ervaren: je bént je lichaam en je hébt een lichaam. Een gezond mens kan zijn lijf soms vergeten; voor een zieke valt er niet aan te ontkomen. Focust een kankerpatiënt zich alleen op de gedachte ‘ik ben mijn lichaam’, dan kan dit zijn hele zijn aantasten, zeker als het lichaam ook nog gehavend is – een kaal hoofd, een geamputeerde borst.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden