Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 2/2021

Als alle stemmen gelden

Daan Roovers en Eva Rovers

Bij democratie denken we onmiddellijk aan verkiezingen. Maar volgens Aristoteles zijn die een instrument van de elite. Denker des Vaderlands Daan Roovers en schrijfster Eva Rovers pleiten voor een deliberatieve democratie: niet de meeste stemmen, maar alle stemmen gelden.

Stel, we zouden helemaal opnieuw kunnen beginnen met democratie. Nederland mag terug naar de tekentafel om een democratie te ontwerpen die past bij de eenentwintigste eeuw. Bijvoorbeeld een democratie die burgers betrekt bij het maken van beleid, die een antwoord heeft op polarisatie en die opgewassen is tegen ontwrichtende uitdagingen als hyperkapitalisme, fake news, klimaatvluchtelingen en de ecologische crisis. Als we de democratie helemaal opnieuw konden vormgeven, zouden we dan hetzelfde systeem uittekenen dat 200 jaar geleden werd ontwikkeld? Waarschijnlijk niet.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden