Home ‘Alles wat je kunt, zit al in je.’

‘Alles wat je kunt, zit al in je.’

Door ‘Alles wat je kunt, zit al in je.’ en Elke Wiss op 04 juni 2021

‘Alles wat je kunt, zit al in je.’
Cover van 06-2021
06-2021 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

‘Alles wat je kunt, zit al in je.’
(Bron: De Baak, trainingsinstituut voor persoonlijk leiderschap)

Hoopvolle zin. Dat is het eerste wat in me opkomt. Ik krijg vrolijke kriebels om uit te vogelen wat er dan allemaal in mij zit, wat ik allemaal kan, misschien zelfs zonder dat ik het weet. Er staat hier al heel lang een nooit bespeelde gitaar in de hoek, misschien is dat ook wel iets wat ik kan en al in me zit. Wellicht ligt er nog een carrière als arts, advocaat of balletdanseres voor mij in het verschiet. Je weet het niet. Maar als het zo is, hoef ik het alleen maar op te diepen, want dan zat het al in me, toch?

Als ik de stelling een poosje heb laten rusten en ‘m er later nog eens bij pak, begint het te sneeuwen in mijn hoofd. Wat zegt dit nu precies? Ik ben om te beginnen wel benieuwd wáár dat alles zich ‘in mij’ bevindt: in mijn hoofd, hart, handen, darmen, bloed? Waar zit dat alles precies? Als ik dát weet, kan ik het opsnorren en aan de bak, denk ik.

Dat woord ‘kunnen’, dat gaat doorgaans toch over een vaardigheid die je al beheerst, zonder nog te hoeven oefenen of trainen? Er staat niet ‘alles wat je in potentie kunt zit al in je’. Dat zou een heel ander verhaal zijn. Dan kan ik wel van alles, dan moet ik het alleen ontwikkelen. Wat meteen ook een deprimerend idee is misschien: als ik ‘alles’ kan en het komt er niet uit: kán ik dan niet zo veel? Of kom ik dan ambitie tekort om dat grootse alles uit mezelf te halen? Hoe langer ik naar deze zin kijk, hoe meer ik ervan in de war raak.

‘Alles’ is ook meteen zo veelomvattend. Je zou het om minder benauwd krijgen. Kun je überhaupt een ware zin uitspreken die gaat over ‘alles’?

Relevante berichten

‘John Stuart Mill streefde naar geluk met depressie tot gevolg’
‘John Stuart Mill streefde naar geluk met depressie tot gevolg’

‘John Stuart Mill streefde naar geluk met depressie tot gevolg’

We vinden het de gewoonste zaak van de wereld om zoveel mogelijk geluk te willen voor zoveel mogelijk mensen. Maar zonder John Stuart Mills Utilitarianism (1861) zouden we daar niet zo van overtuigd zijn. Naar aanleiding van de nieuwe Nederlandse vertaling spreken we met vertaler Thomas Nys over de historische achtergrond van deze geluksfilosofie: ‘We hebben niets aan het maximaliseren van geluk als mensen niet ook het vermogen ontwikkelen om geraakt te worden.’

Lees meer
Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer