Home Tobi Lakmaker: ‘Adorno zou een hekel aan mij hebben gehad’

Tobi Lakmaker: ‘Adorno zou een hekel aan mij hebben gehad’

Door Carolien van Welij op 22 oktober 2021

Tobi Lakmaker: ‘Adorno zou een hekel aan mij hebben gehad’
Cover van 11-2021
11-2021 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Tobi Lakmaker (27) is schrijver. Dit jaar verscheen zijn debuutroman De geschiedenis van mijn seksualiteit.

Beeld Maarten Noordijk

‘Ik heb weer leuk Aristoteles gelezen, kon ik ijdel denken na een eerstejaarscollege filosofie. Maar in de pauze liep ik rondjes door het faculteitsgebouw met muziek van Justin Bieber op. Per dag besteedde ik meer tijd aan luisteren naar top-40-muziek dan aan moeilijke filosofen lezen. Theodor Adorno (1903-1969) was de eerste filosoof die ik tegenkwam die schreef over dat soort verlangen om naar Bieber te luisteren.

De Duitse denker was kritisch over de commercialisering van kunst. Hollywoodproducties die een riedeltje volgen, top-40-nummers die je afstompen – dat soort nepkunst is volgens hem reclame voor de status quo. Adorno benadrukte dat geslaagde kunst je ongemak laat ervaren, zoals de boeken van Kafka, de muziek van Schönberg of de toneelstukken van Beckett.

In Minima Moralia schrijft Adorno dat als je je heel zorgvuldig en oprecht probeert uit te drukken, je het risico loopt niet te worden begrepen. In mijn roman wil ik een verhaal vertellen dat voor iedereen begrijpelijk is. Inhoudelijk zeg ik hier en daar iets ontregelends over gender, maar met mijn formuleringen en grapjes bied ik toch een comfortabele leeservaring. Dat maakt mijn boek toegankelijk, maar ik hoop dat ik in mijn verdere schrijven moeilijker durf te zijn. Er spreekt moed uit om te denken: laat de lezer míj maar begrijpen.

Ik voldoe niet aan de standaard van Adorno. Als je hem zou volgen, kom je uit op een hyper-elitaire opvatting over hoe je moet leven. Dat is mijn verdriet: Adorno zou waarschijnlijk een hekel aan mij hebben gehad. Ik sta op de cover van de Linda Meiden en heb een Instagram-account – ik maak commerciële keuzes. Adorno is voor mij geen prediker naar wie ik leef. Hij is eerder een plaaggeest.’

Relevante berichten

Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer
Woede
Woede

Weekendlijstje: Woede

Een groep woedende boeren trok afgelopen week naar het huis van minister Van der Wal om hun onvrede te uiten over de nieuwe stikstofmaatregelen van het kabinet. Hoewel er in de maatschappij begrip lijkt te bestaan voor de boosheid bij boeren, klinkt er ook kritiek op de manier waarop zij deze boosheid uiten. Wat is woede, hoe gaan er mee om en kunnen we het positief inzetten? Daarover meer in dit weekendlijstje.  

Lees meer