Home Aandacht trekt ons de wereld in

Aandacht trekt ons de wereld in

Door Jolanda Breur op 29 september 2016

Cover van 10-2016
10-2016 Filosofie magazine Lees het magazine

In de moderne economie kunnen we onze aandacht niet meer langdurig richten op dat wat we belangrijk vinden, meent de Amerikaanse filosoof Matthew B. Crawford. In zijn strijdbare boek pleit hij voor gemeenschappelijke aandachtsruimtes.

Het tafelblad aan de vliegtuigstoel vóór je dat je zojuist naar je toe trok, confronteert je met een schreeuwerige smartphonereclame. Wanneer je na aankomst op de luchthaven je hand op de roltrapleuning legt, zie je dat deze volledig beplakt is met de repeterende boodschap van een financier. Bij aankomst in je hotel blijkt je sleutelkaart bedrukt met een aanprijzing van een naburig restaurant. Toen de Amerikaanse filosoof Matthew B. Crawford ook nog werd getrakteerd op advertenties via het schermpje van een pinautomaat, was voor hem de maat vol. Hij concludeerde dat we in een aandachts- in plaats van een informatie-economie zijn beland en schreef er een boek over. Want met de aandachtseconomie kwam de aandachtscrisis. We klagen over een gefragmenteerd geestelijk leven, voortdurende afleiding en een kortere aandachtsboog. De media publiceren volop over deze ongemakken – voor Crawford een teken dat we met een cultureel probleem van doen hebben. Daaraan is volgens hem niet enkel de voortschrijdende technologie debet. Blijkbaar kunnen we onze aandacht niet langdurig richten op dat wat we belangrijk achten. Of, vermoedt hij, weten we niet meer wat van waarde is.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer