Home 4 vragen aan… Lisa Appignanesi

4 vragen aan… Lisa Appignanesi

Door Frank Meester op 23 augustus 2016

4 vragen aan… Lisa Appignanesi
Cover van 09-2016
09-2016 Filosofie magazine Lees het magazine

De Engelse schrijfster Lisa Appignanesi over liefde en moord. ‘Passie is prachtig, maar ik heb juist ook gezien waartoe die kan leiden.’
 

Wat kan ik weten?

‘In Een zaak van liefde beschrijf ik drie historische rechtszaken waarin mensen terechtstaan voor moord of een poging daartoe, gepleegd uit liefde. Twee door een vrouw en één door een man. De eerste twee spelen zich af in de negentiende eeuw – in het victoriaanse Engeland en in de Derde Republiek van Frankrijk –, de laatste zaak in het Amerika van het begin van de twintigste eeuw. Bij alle drie is er sprake van een breuk met het dominante denken van die tijd. De zaak in Frankrijk gaat om een vrouw die haar ex-vriend probeert te vermoorden. Ze is een zangeres van enige naam en faam, en ze krijgt een affaire met een adellijke man. Voor hem is het vanaf het begin duidelijk dat het om een scharreltje gaat. Hij zou nooit beneden zijn stand trouwen, maar zij denkt dat het om een serieuze relatie draait. Ze raakt zwanger, en hoewel hij haar aanraadt om abortus te laten plegen, besluit ze het kind te houden. Als het geboren is, laat ze zich wel door hem overhalen het meisje naar een vroedvrouw te brengen. Wanneer hun dochtertje overlijdt, geeft zij hem daarvan de schuld. Ze achtervolgt hem en schiet hem neer wanneer hij met zijn nieuwe vriendin zijn huis verlaat. Als de politie haar weet te ontwapenen, bekent ze direct schuld en zegt er alleen spijt van te hebben dat ze hem niet heeft weten te doden. 
Lisa Appignanesi
De zaak, die direct veel aandacht trekt, draait uiteindelijk om de vraag of ze een coquette is of niet: een vrouw – vaak actrice, danseres of zangeres – die relaties aangaat, soms meerdere tegelijk, om zich te laten onderhouden. Hij komt hinkend de rechtszaal binnen en

verdedigt zich door te beweren dat hij een homme galant is: hij hield zich keurig aan de codes van zijn tijd; zo gaf hij haar maandelijks een bedrag om van te leven. Zij ziet zichzelf daarentegen als een zelfstandige vrouw, die als zangeres zelf voor haar geld kan zorgen. Ze beweert dat ze niet uit was op zijn geld, maar op zijn liefde, en dat hij haar heeft bedrogen. De publieke opinie keert zich langzaamaan tegen hem en uiteindelijk wordt ze vrijgesproken.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer