Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

FM nr. 1/2016

4 vragen aan… Helen Macdonald

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Schrijver en filosoof Helen Macdonald wilde na de dood van haar vader ontsnappen aan alles. Juist daarom kocht ze een havik. ‘De mens is een dier dat denkt dat hij geen dier is.’
 

1 Wat kan ik weten?

De H is van havik gaat over het rouwproces na de dood van mijn vader. Er valt veel over rouw te weten. Welke stadia er zijn en dat soort dingen, maar daar heb je echt helemaal niets aan op het moment dat je na het verlies van zeer dierbaar iemand – die een essentiële schakel was in jouw wereld – diep in de put zit. Het enige wat ik toen wilde, was ontsnappen aan die wereld waarin ik leefde, aan alles wat ik wist, uiteindelijk eigenlijk gewoon aan mijn eigen geest. En juist daarom kocht ik een havik. Ik had ook alles kunnen verlaten en als een pelgrim de wildernis in kunnen trekken, maar ik besloot de wildernis bij mij in huis te halen. De mens gebruikt de havik al eeuwen voor de jacht, toch is het nooit echt gelukt om deze vogel te domesticeren, zoals bij de hond of de kat. Hij blijft een wild beest. En ik ging me richten op dat wilde dier om het te begrijpen en te weten wat er in zijn kop omgaat. Ik probeerde een te worden met die vogel. En dan leer je hem langzaam lezen. Dat zit hem in kleine dingen, hoe hij zijn veren hield, hoe zijn ogen stonden. Zo werd het begrijpen van de geestestoestand van mijn havik beetje bij beetje een soort tweede natuur van mij. 

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden