Home 4 vragen aan… Helen Macdonald

4 vragen aan… Helen Macdonald

Door Frank Meester op 05 januari 2016

4 vragen aan… Helen Macdonald
01-2016 Filosofie magazine Lees het magazine

Schrijver en filosoof Helen Macdonald wilde na de dood van haar vader ontsnappen aan alles. Juist daarom kocht ze een havik. ‘De mens is een dier dat denkt dat hij geen dier is.’
 

1 Wat kan ik weten?

De H is van havik gaat over het rouwproces na de dood van mijn vader. Er valt veel over rouw te weten. Welke stadia er zijn en dat soort dingen, maar daar heb je echt helemaal niets aan op het moment dat je na het verlies van zeer dierbaar iemand – die een essentiële schakel was in jouw wereld – diep in de put zit. Het enige wat ik toen wilde, was ontsnappen aan die wereld waarin ik leefde, aan alles wat ik wist, uiteindelijk eigenlijk gewoon aan mijn eigen geest. En juist daarom kocht ik een havik. Ik had ook alles kunnen verlaten en als een pelgrim de wildernis in kunnen trekken, maar ik besloot de wildernis bij mij in huis te halen. De mens gebruikt de havik al eeuwen voor de jacht, toch is het nooit echt gelukt om deze vogel te domesticeren, zoals bij de hond of de kat. Hij blijft een wild beest. En ik ging me richten op dat wilde dier om het te begrijpen en te weten wat er in zijn kop omgaat. Ik probeerde een te worden met die vogel. En dan leer je hem langzaam lezen. Dat zit hem in kleine dingen, hoe hij zijn veren hield, hoe zijn ogen stonden. Zo werd het begrijpen van de geestestoestand van mijn havik beetje bij beetje een soort tweede natuur van mij. 

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer