Home 4 vragen aan… Emmanuel Carrère

4 vragen aan… Emmanuel Carrère

Door Annette van der Elst op 19 augustus 2015

4 vragen aan… Emmanuel Carrère
Cover van 09-2015
09-2015 Filosofie magazine Lees het magazine

Emmanuel Carrère vertelt in Het koninkrijk het verhaal over de eerste christenen. De Franse schrijver is van zijn geloof gevallen, maar dat maakt zijn bewondering voor het christendom niet minder.

Wat kan ik weten?
‘Vijfentwintig jaar geleden was ik een devoot en praktiserend katholiek, ik ging elke dag naar de kerk, las de evangeliën, waar ik in iedere passage de stem van God hoorde. Het was een poging om mijn leven op orde te krijgen. Maar na drie jaar viel ik van mijn geloof. Ik geloof niet in God, de fysieke verrijzenis van Jezus na zijn dood of een hiernamaals. Maar ook al zie ik mezelf niet meer als christen, als gelovige, toch is er iets wat me blijft aantrekken in het christendom. Niet de moraal of de ethiek, ook niet het grote culturele belang ervan. Het christendom is bizar, en juist die gekte lijkt me van grote waarde. Het is die omkering van alles wat we normaal vinden: bemin je vijand, schep vreugde in je verdriet, wees liever klein dan groot, arm dan rijk, de eersten zullen de laatsten zijn, wees op je hoede voor alles waar je van nature naar verlangt. Van die dingen. De leer van Jezus is subversief, het christendom druist in tegen wat we over de werkelijkheid denken te weten. Het is geen wijsheid, zoals de leer van de stoïcijnen, of van het boeddhisme. Maar het raakt op een paradoxale manier iets van de waarheid van de realiteit. Het koninkrijk waar Jezus over spreekt, is beslist niet het hiernamaals, maar de werkelijkheid bij uitstek. Die werkelijkheid is moeilijk te verwoorden. Ik draai er in mijn boek omheen, de evangelist Lucas draait er omheen, met parabels, vergelijkingen.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
chronische ziekte
chronische ziekte

Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is

Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer