Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 3/2017

4 vragen aan Black Lives Matter-oprichter Patrisse Cullors

Frank Meester
filosoof, publicist, muzikant

Patrisse Cullors is medeoprichter van Black Lives Matter. ‘Je kunt het afkeuren dat mensen elkaar pijn doen, maar zolang je er niets aan doet, ben je medeverantwoordelijk. Tolerant zijn is niet genoeg.’

Wat kan ik weten?

‘Mensen zouden moeten weten dat anti-zwart racisme niet alleen een fenomeen is dat zich voordoet in de Verenigde Staten, maar dat overal is. Het bestaat dus ook hier in Nederland en zelfs buiten witte contexten, in gemeenschappen waar niet-zwarte mensen van kleur de overhand hebben: in de Arabische wereld, de latinowereld, de Aziatische wereld. Het is letterlijk wereldomspannend. Dat blijkt alleen al uit zoiets alledaags als het schoonheidsideaal. Denk aan de bleekproducten voor je huid of de haar-straighten-apparaten die je overal kunt krijgen. Dat lijkt misschien onschuldig, toch is het dat niet. Het laat juist zien dat de afkeer van zwartheid diep zit. Die afkeer vormt de basis voor hoe individuen met elkaar omgaan, maar ook voor de wet en voor vele instituties: de scholen en universiteiten, het rechtssysteem, de gezondheidszorg.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden