Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 8/2008

Zoeken naar het juiste ritme in de 24-uurs-economie

Marli Huijer

De winkel is altijd open en werk beperkt zich niet langer van negen tot vijf. Collectieve ritmes zijn verleden tijd; ieder deelt z’n eigen tijd in. Maar wanneer neem je rust? Over het belang van een natuurlijke en gedeelde tijdsindeling.

Hoe vaak zeggen we niet dat we niet aan dingen toekomen omdat we te weinig tijd hebben? Een sabbatical, onbetaald verlof, ontslag of pensioen lijkt dan uitkomst te bieden. We kijken reikhalzend uit naar het moment waarop er alle tijd zal zijn om die dingen te doen die we altijd al hadden willen doen. Maar als het moment daar is, ontbreekt de motivatie of inspiratie, en komt er van de lang gekoesterde wens niets terecht.
Een bekend voorbeeld, in vele varianten verteld, is het verhaal van de man die in een zomervakantie een roman schrijft. Tot zijn verrassing wordt die een bestseller. Hij besluit daarop ontslag te nemen, zodat hij een oude droom kan realiseren: hij wordt fulltime schrijver. Dag in dag uit zit hij achter zijn bureau, klaar om te schrijven. Maar er gebeurt niets. Alle tijd ten spijt krijgt hij geen letter op papier.

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden