Home Zijn het je ogen?

Zijn het je ogen?

Door Anton de Wit op 19 juni 2009

06-2009 Filosofie magazine Lees het magazine

Waarom houden we van iemand? Het antwoord op die vraag is eigenlijk nooit bevredigend, vindt filosoof Frans Jacobs. Maar toch: ware liefde bestaat.

‘Twee oude mensen die hand in hand door de stad lopen – ik vind dat ontroerend om te zien. Hun lichamen zijn niet meer jong en mooi, maar toch zijn ze zo innig samen. En ik zeg wel dat hun lichamen niet mooi meer zijn, maar zelf denken ze daar waarschijnlijk anders over. Eigenlijk weet je nooit precies wat die mensen in elkaar zien. Je kunt het gedeeltelijk begrijpen, maar je kunt nooit voelen wat zij voelen.’
Mensen kunnen, zo stelt filosoof en ethicus Frans Jacobs, natuurlijk best redenen noemen waarom ze van iemand houden. Hij of zij heeft zulke mooie ogen, is zo ontzettend knap, en lief en grappig, en slim bovendien. Wie pas verliefd is, kan zo wel uren doorgaan. Maar met die redenen zul je nooit iemand overtuigen, behalve jezelf. ‘En dat is maar goed ook’, voegt de hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Universiteit van Amsterdam daaraan toe. ‘Stel je toch eens voor dat ik écht aan een vriend kan overbrengen waarom ik van een bepaalde vrouw houd. Dat kan alleen als ik hem laat voelen wat ik voel, en dan zou hij dus net zo gek worden op dezelfde vrouw.’

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer