Home Weekendlijstje: solidariteit

Weekendlijstje: solidariteit

Door Robin Abbing op 29 oktober 2021

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

Met de leus ‘Alleen samen krijgen we corona onder controle’ doet de overheid sinds het begin van de pandemie een beroep op solidariteit. Maar nu de opnamecijfers weer stijgen, komt die solidariteit onder druk te staan. Wat betekent solidair zijn ten tijden van een slepende coronacrisis? In dit weekendlijstje vijf filosofen over solidariteit.

Coronastorm

Denker des Vaderlands René ten Bos vindt dat de corona-maatregelen een ‘ongehoord beroep op onze solidariteit’ doen. Hij schreef er vorig jaar een boek over, met de titel De Coronastorm: Hoe een virus ons verstand wegvaagde. Volgens hem morrelen de corona-maatregelen aan onze grondrechten: ‘In de naam van solidariteit met onze eigen gemeenschap gaan we heel ver. Daarin zie ik een relatie met het fascisme’.

Lees hier het interview met René ten Bos over De Coronastorm.

Solidariteit in de zorg

Vorig weekend maakte het NRC Handelsblad bekend dat meer dan 80% van de coronapatiënten op de IC ongevaccineerd is. De spanning tussen individuele keuzevrijheid en collectieve volksgezondheid neemt hierdoor toe. Moet het collectief opdraaien voor de keuzes van het individu? In Wijsgerig Perspectief bevraagt filosoof Gijs van Donselaar of zorgkosten moeten afhangen van de zelfgekozen levenswijzen van burgers.

Lees hier het artikel uit Wijsgerig Perspectief over solidariteit in het zorgstelsel.

Solidariteitsvacuüm

De kwestie rondom solidariteit speelde al lang voor de coronacrisis, stelt journalist Suzanna van den Eynden. Sinds de overheid zich terugtrekt uit het publieke domein, is er volgens haar een ‘solidariteitsvaccuüm’ ontstaan. De vraag is: zijn de onderlinge banden tussen burgers sterk genoeg om taken op zich te nemen die eerder bij de overheid lagen? En wat houdt solidariteit tegenwoordig nog in?

Lees hier het artikel over solidariteit in tijden van crisis.

Kennis bedreigt solidariteit

Wat gebeurt er met solidariteit in een samenleving als marktwerking en concurrentie de boventoon gaan voeren? In 2005 schreef hoogleraar arbeidsverhoudingen Paul de Beer een stuk in Wijsgerig perspectief, waarin hij het zojuist ingevoerde ziektekostenstelsel van kabinet-Balkenende bekritiseert. De Beer vreest dat toenemende kennis over gezondheidsrisico’s solidariteit tussen burgers op losse schroeven zet: als je al weet dat iemand meer risico heeft om ziek te worden, laat je diegene dan net zo veel betalen als een kerngezond persoon?

Lees hier het artikel van Paul de Beer uit Wijsgerig Perspectief.

Te veel empathie

Volgens filosoof Ignaaz Devisch worden burgers steeds vaker opgeroepen om niet vanuit solidariteit maar vanuit empathie voor elkaar te zorgen. We knuffelen panda’s, steunen goede doelen en leven mee met de DJ’s van Serious Request. Maar volgens Devisch is het gevaarlijk als empathie als vervanging gaat dienen van institutionele solidariteit. Empathie is namelijk heel selectief: ‘Empathisch zijn doe je altijd ook een beetje voor jezelf. Wie mij geen goed gevoel bezorgt, zal mijn empathisch vermogen minder aanspreken.’

Lees hier het artikel van Ignaas Devisch over empathie.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer