Home ‘We say sorry for you!’

‘We say sorry for you!’

Door Daan Roovers op 29 april 2014

07-2012 Filosofie magazine Lees het magazine

In Londen kun je advertentieruimte huren op het voorhoofd van studenten. Voor 4,20 pond per uur zijn zij bereid om (door middel van een tijdelijke tatoeage) met uw bedrijfslogo op hun voorhoofd te lopen. Het voorhoofd is, volgens een van de deelnemende bedrijven, ‘een extensie van het reclamebord, alleen iets organischer’. Het is een van de talloze, vaak hilarische voorbeelden die Harvard-hoogleraar Michael J. Sandel aanhaalt in zijn nieuwste boek Niet alles is te koop. Een bedrijf dat tegen betaling namens jouw excuses aanbiedt (‘we say sorry for you!’), zwervers die uren in de rij staan om kaartjes te kopen voor hippe en drukbezette New Yorkers…  Een van de meest ondermijnende effecten van een wereld waarin alles te koop is, is de ‘skyboxificatie’, zoals Michael Sandel noemt: de steeds groter wordende kloof tussen arm en rijk. ‘We leven, werken, winkelen en spelen op verschillende plaatsen. Onze kinderen gaan naar verschillende scholen.’ En dat tast uiteindelijk onze democratie aan.

De term skyboxificatie is een kernachtig, welomschreven concept, dat beslist in aanmerking komt om in de toekomst opgenomen te worden in een vervolg op de special ‘20 beste ideeën van de filosofie’, die Filosofie Magazine deze zomer presenteert. De redactie selecteerde de meest krachtige concepten en begrippen uit de traditie, zodat u zich deze zomer niet hoeft te vervelen, en bijzonder licht bepakt op reis kunt gaan. Een (extra dik) nummer van Filosofie Magazine volstaat voor wekenlange ‘vakantieproductiviteit’.

Toen Michael J. Sandel  een paar weken geleden in Nederland was, had ik het geluk om een van zijn wereldberoemde, interactieve colleges bij te wonen. Sandel introduceert diverse casussen en laat het publiek onder zijn leiding zelf argumenteren. Zeer inspirerend. Jonge, aanstormende filosofen die denken dat zij ook heel welsprekend, meeslepend en retorisch zeer begaafd zijn, kunnen zich aanmelden bij de eerste echte filosofische talentenjacht So You Think?! – en daarmee spreektijd winnen op Lowlands! Meer info zie: www.brandstof.eu

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer