Log in

Wachtwoord vergeten?

Word lid Log in Contact

Filosofie.nl

Filosofie Magazine nr. 4/2021

‘We moeten de natuur weer wild laten zijn’

Florentijn van Rootselaar
Filosoof, journalist, schrijver

Moet de mens in het Antropoceen de natuur redden? Virginie Maris pleit voor een bescheidener houding: we moeten ons terugtrekken. Minder verbruiken, ruimte geven aan de natuur. Die redt zichzelf vervolgens wel.

Beeld Pauline Cremer

Virginie Maris (1978) woont niet ver van de paarden, de stieren en de wilde roze flamingo’s; haar stad is het Zuid-Franse Arles, ook wel bekend als de toegangspoort tot de Camargue, een uitgestrekt moerasachtig natuurgebied aan de Middellandse Zee. Haar man doet er onderzoek naar de flamingo’s; zij denkt er als filosoof na over die natuur. Ze werkt in Montpellier, bij het Centre d’écologie fonctionnelle et évolutive (CEFE), en ze is als onderzoeker verbonden aan het Centre national de la recherche scientifique (CNRS).

Die natuur beschouwt ze als ‘het wilde deel van de wereld’, zoals de titel van haar laatste boek luidt. Die wildheid, zo zegt ze fel, ‘hebben we nodig als tegenhanger voor onze waanzinnige zucht om de wereld naar onze hand te zetten. En dan heb ik het nog niet eens over de plannen van iemand als Jeff Bezos om de natuur en de aarde achter ons te laten en de ruimte op te zoeken. Ik weet het: het is misschien niet het meest filosofische argument, maar ik vind dit soort gedachten getuigen van een agressieve vorm van narcisme, van een psychose zelfs.’

Verder lezen?

In een tijd waarin autoriteit, waarheid en het publieke debat onder druk staan kan filosofie met heldere analyses richting geven. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar € 4,99 per maand. U krijgt daarmee toegang tot alle artikelen uit Filosofie Magazine en Wijsgerig Perspectief plus exclusieve achtergrondartikelen, interviews en portretten. Of bestel de losse editie na.

InloggenLid Worden