Home Niet-westerse filosofie Wat zegt de Koran?
Niet-westerse filosofie

Wat zegt de Koran?

Door Michel Eltchaninoff op 26 februari 2015

Cover van 03-2015
03-2015 Filosofie magazine Lees het magazine
Is een persoonlijke en vreedzame lezing van de Koran mogelijk? Of is er alleen een heilige tekst die aanzet tot onderwerping aan soms gewelddadige regels? Twee filosofen en korankenners, Rémi Brague en Abdennour Bidar, gaan in debat – met de Koran in de hand.

Ze zijn gekomen met de Koran in de hand. Die van Rémi Brague is dik en voorzien van een grote hoeveelheid gekleurde Post-its. Het is een tweetalige versie, wat het mogelijk maakt over de vertaalkeuzes te praten. Abdennour Bidar, die moeiteloos Arabisch leest, heeft een Franse versie meegenomen, want hij vindt het belangrijk dat er over de Koran gepraat mag worden op basis van een vertaling. Als hij op een bepaald moment in de versie van Rémi Brague leest, windt hij zich op over de aantekening van de Al-Azhar Universiteit in Caïro: ‘Interpretatie van de unieke Koran.’

Abdennour Bidar verzet zich tegen deze gijzeling van de tekst door een in zijn ogen verstarde religieuze traditie. Als ‘existentialistisch’ moslim hangt hij een islam aan zonder onderwerping, spiritueel en vrij ten aanzien van geboden en normen. Het is een onderscheid tussen twee vormen van islam die zijn opponent niet echt overtuigt: volgens hem is er slechts een gradueel verschil tussen islam en islamisme. Gedurende drie uur, en met de tekst in de hand, becommentariëren Brague, de specialist van de klassieke Oudheid en de Middeleeuwen, en Bidar, de filosoof, kenner van het islamitisch denken en voorstander van hervorming van de islam, verschillende verzen uit het voor moslims heilige boek.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.