In afwachting van het brons waarin men hem zou gieten, was Goethe zich al stijf gaan gedragen toen het aanstormend talent Schiller hem leerde kennen. In zijn nieuwe boek laat Rüdiger Safranski zien hoe zich tussen hen toch een exemplarische vriendschap ontwikkelde.
Dit artikel is exclusief voor abonnees
Ware vriendschap is productief
Door Marco Kamphuis op 26 april 2010
Relevante berichten


Een kerk voor het vrije woord
De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.


Waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet vanzelfsprekend is
Het aantal mensen met een chronische ziekte in Nederland stijgt, stellen onderzoekers. Sanneke de Haan, bijzonder hoogleraar psychiatrie en filosofie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, laat zien waarom het begrip ‘chronische ziekte’ niet zo vanzelfsprekend is als het lijkt.


Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?


Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.