Home Waarom we allemaal op zoek moeten naar extase

Waarom we allemaal op zoek moeten naar extase

30 januari 2018

Waarom we allemaal op zoek moeten naar extase
Cover van 02-2018
02-2018 Filosofie magazine Lees het magazine

Neurowetenschapper Michiel van Elk is gefascineerd door het menselijke vermogen tot extase. Hij onderzocht het proefondervindelijk en had ‘wonderbaarlijke’ ervaringen.

Tekst loopt door onder afbeelding

Fotografie Michel Mees

Wat kan ik weten?
‘Als hersenwetenschapper kende ik uiteraard de theorieën over wat er in je brein gebeurt als je mediteert of wanneer je psychedelica gebruikt, maar ik had het effect nog nooit echt aan den lijve ondervonden. Voor Extase besloot ik dat wel te gaan doen. Het is daarom een heel persoonlijk boek geworden, dat ik niet alleen vanuit de neurowetenschappen heb geschreven, maar ook vanuit mijn eigen ervaringen op het gebied van religie en spiritualiteit. Mijn fascinatie voor de menselijke geest is er trouwens alleen maar door toegenomen.
 
Ik heb bijvoorbeeld meegedaan aan ayahuasca-ceremoniën, waarbij je een hallucinerende drank nuttigt die gemaakt is van planten die groeien in het Amazonegebied. Dat was werkelijk wonderbaarlijk. Ik raakte in een soort droomachtige toestand. Ik werd getransporteerd naar een museum waar ik ooit was geweest. Ik keek daar naar een maquette van een kathedraal; plotseling werd ik één met die kathedraal en verschenen er danseressen. Bij een andere sessie was ik ervan overtuigd dat de sjamaan mijn gedachten kon lezen. Hij kon in mijn hoofd kijken. Ik voelde heel sterk de verleiding van het dualisme: mijn geest leek los te bestaan van mijn lichaam. Als wetenschapper geloof ik daar niet in, maar elke keer dat ik zo’n ceremonie deed, werd ik dualistischer.

Dit artikel is exclusief voor abonnees

Dit artikel op Filosofie.nl is alleen toegankelijk voor abonnees. Met liefde en zorg werken wij iedere dag weer aan de beste verhalen over filosofie. Steun ons door lid te worden voor maar €4,99 per maand. Log in om als abonnee direct verder te kunnen lezen of sluit een abonnement af.

Relevante berichten

Een kerk voor het vrije woord
Een kerk voor het vrije woord

Een kerk voor het vrije woord

De Balie opende vorige week zijn deuren als gebedshuis, op grond van een heilig geloof in democratie, de rechtsstaat en de heilzame, bindende werking van cultuur. Waarom zou een cultuur- en debatcentrum zich anno 2022 geen seculiere kerk mogen noemen? We vroegen het Balie-directeur Yoeri Albrecht en Denker des Vaderlands Paul van Tongeren.

Lees meer
Weekendlijstje: Geheimen
Weekendlijstje: Geheimen

Weekendlijstje: Geheimen

Deze week werd duidelijk dat premier Rutte jarenlang eigenhandig sms’jes van zijn oude Nokia verwijderde. De premier heeft naar eigen zeggen “nooit bewust” belangrijke zaken verborgen, maar de oppositie ziet een patroon van het achterhouden van informatie. Naar aanleiding van het sms-debat, dit weekend een lijstje over geheimen.

Lees meer
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Bertrand Russell over ‘het probleem van China’
Niet-westerse filosofie

Bertrand Russell over ‘het probleem van China’

Toen de Britse filosoof Bertrand Russell een jaar lesgaf in China, raakte hij diep onder de indruk van het land. Vooral het vermogen van de bevolking om gelukkig te zijn raakte hem. Wel maakte hij zich zorgen over de groeiende invloed van het Westen. Is het China gelukt om zijn eigenheid ten opzichte van het Westen te bewaren?

Lees meer
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.
Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

Weekendlijstje: Beginnen, presteren en jezelf leren kennen.

S10 staat dit weekend in de finale van het Eurovisie Songfestival. Tijdens een interview bij Matthijs gaat door vertelt ze dat ze zichzelf toestemming heeft gegeven om haar dromen na te jagen en dit avontuur aan te gaan. Het resultaat: meer zelfinzicht en een bijzondere prestatie. Dit weekend een lijstje over durven beginnen, presteren, en jezelf leren kennen.

Lees meer