Home Vrolijke mensen

Vrolijke mensen

Door Stine Jensen op 26 mei 2020

Cover van 06-2020
06-2020 Filosofie magazine Lees het magazine

Dit artikel krijgt u van ons cadeau

Wilt u onbeperkt toegang tot de artikelen op Filosofie.nl? U bent al abonnee vanaf €4,99 per maand. Sluit hier een abonnement af en u heeft direct toegang.

De Britse denker Roman Krznaric schrijft in Carpe Diem dat mensen die een ingrijpende, levensveranderende gebeurtenis meemaken – denk aan een echtscheiding, de dood van een dierbare, ontslag, een ongeluk of een ernstige ziekte – grofweg uiteenvallen in drie groepen. Ongeveer een derde wordt depressief, een derde probeert alles zo vlot mogelijk te normaliseren, en weer een derde komt vrolijker uit de crisis.

Nu reageer je niet op elke crisis op dezelfde manier, maar je karakter en levensfilosofie sturen je wel een bepaalde kant uit. Na een auto-ongeluk dat ik zo’n drie jaar geleden had, wist ik het zeker: ik behoor tot de somberaars, piekerend over de grillige en betekenisloze willekeur van het universum. Ik vermoed dat als iemand (of ikzelf) in mijn omgeving ernstig ziek wordt of komt te overlijden aan corona, ik opnieuw tot die categorie behoor, omdat ik zo’n ziekte als zinloos zie – het had immers ook net zo goed níét kunnen en hoeven gebeuren.

Zou Youp een levensveranderend inzicht hebben opgedaan?

Er zijn inmiddels veel publieke getuigenissen van mensen die getroffen zijn geweest door Covid-19 – en ik lees ze volgens Krznaric’ driedeling. Neem de BC’rs, de Bekende Coronagetroffenen. Boris Johnson ging ‘in a very good mood’ de IC in, hij kwam er zo mogelijk nog vrolijker uit. In Nederland is Youp het bekendste slachtoffer. Hij had eerder in NRC Handelsblad nog smalend geschreven dat hij ‘geen virusdeskundige meer kon zien’ en zich afgevraagd of ‘iemand de tramschutter kon besmetten’, dus na zijn herstel keek ik reikhalzend uit naar zijn eerstvolgende column. Zou hij zich verontschuldigen voor zijn lichtvoetigheid, een levensveranderend inzicht hebben opgedaan? Nee. Zijn eerste post-Covid-column pakte hij met dezelfde flauwe humor op: ‘Wie of wat me er uiteindelijk doorheen sleepte? De mededeling dat het Songfestival niet doorging.’

Het derde, somberder geluid kwam van judoka Edith Bosch. Haar verhaal maakte de meeste indruk: als olympisch kampioen had ze niet gedacht zo verschrikkelijk ziek te kunnen worden van het virus. Ik zag een jonge, sterke vrouw, slank – niet bepaald de risicogroep. Ze waarschuwde iedereen met haar opgedane levensles: dat we ons moesten oefenen in eenzaamheid – dat wil zeggen, vriendschap met onszelf leren sluiten.

De getuigenissen van BC’rs beïnvloeden direct ons gedrag. Een angstig verhaal noopt ons binnen te blijven, een olijk ‘Ik ben er weer, het leven is beter dan ooit’ relativeert nogal. Wanneer een BC’r besluit zijn ziekteverhaal te delen, brengt dat verantwoordelijkheid met zich mee. Nee, ik heb geen bezwaar tegen vrolijke mensen, maar hoor van Boris en Youp alsnog hoe zij er nu écht tegen aankijken, want zij weten iets dat velen nog niet weten: wat Covid-19 met je kan doen.

Relevante berichten

‘John Stuart Mill streefde naar geluk met depressie tot gevolg’
‘John Stuart Mill streefde naar geluk met depressie tot gevolg’

‘John Stuart Mill streefde naar geluk met depressie tot gevolg’

We vinden het de gewoonste zaak van de wereld om zoveel mogelijk geluk te willen voor zoveel mogelijk mensen. Maar zonder John Stuart Mills Utilitarianism (1861) zouden we daar niet zo van overtuigd zijn. Naar aanleiding van de nieuwe Nederlandse vertaling spreken we met vertaler Thomas Nys over de historische achtergrond van deze geluksfilosofie: ‘We hebben niets aan het maximaliseren van geluk als mensen niet ook het vermogen ontwikkelen om geraakt te worden.’

Lees meer
Weekendlijstje Europa
Weekendlijstje Europa
Politiek

Weekendlijstje Europa

Vorige week stemden Europese regeringsleiders in met het kandidaat-lidmaatschap van Oekraïne en Moldavië. Onder druk van crises zoals de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering of de Covid-pandemie kiest Europa vaak voor verdere Europese uitbreiding, samenwerking en integratie. Wat betekent dit voor de Europese identiteit en de rol van Europa in de wereld? In dit weekendlijstje vindt u vijf filosofische artikelen over Europa.

Lees meer
Weekendlijstje Spijt
Weekendlijstje Spijt

Weekendlijstje Spijt

Bij zijn bezoek aan Congo op 8 juni betuigde de Belgische koning Filip spijt voor de Belgische wandaden tijdens de koloniale overheersing. Hoewel officiële excuses ontbraken, werd deze spijtbetuiging geprezen als een stap in de goede richting. Maar kun je wel excuses maken voor iets wat je zelf niet gedaan hebt? Wat betekent spijt hebben eigenlijk en waar dient het voor? In dit weekendlijstje vindt u vijf artikelen over spijt.

Lees meer
Kunstmatige intelligentie
Kunstmatige intelligentie
Bewustzijn

Een zelfbewuste computer is onze favoriete nachtmerrie

Een softwareontwikkelaar van Google veroorzaakte een media-storm door te stellen dat zijn werkgever gebruikmaakt van een zelfbewuste chatbot. Maar is dat wel mogelijk? En wat betekent het dat we computers ontwikkelen die ons kunnen doen geloven dat ze bewust zijn?

Lees meer